woensdag 3 april 2013

Punta Arenas

Punta Arenas heeft het hoogste Bounty-gehalte van de ankerplekken tot dus ver. Veel koraalrif met de mooiste vissen, wit zand en palmen. Het is de westkust van Viques. Betonnen constructies duiden er op, dat de Amerikanen hier een haven hadden, aansluitend op het schietterrein op het westelijke deel van het eiland. Dit gebied is nu National Park. Vrij toegankelijk van 06.00 uur tot 18.00 uur. Twee zeilboten blijven in het licht van de volle maan geankerd bij het strand. Het is vrijwel windstil, de boten liggen in de richting van de stroom. We hebben uitzicht op de hele zuid-oostkust van Puerto Rico. Je ziet de lichten van de haveningangen, de rode knipper lichten van 13 windmolens en de verlichte hemel boven de stadjes. Bij het rif ligt een vissersboot, die morgen aan de restaurants van Esperanza zal leveren. Wij steken morgen over naar Puerto Rico.



De maan staat recht boven ons en de branding op het strand is goed te zien. De palmen steken af bij de heldere hemel. De vorige nacht was de volle maan er waarschijnlijk de oorzaak van, dat we geen bioluminesentie hebben waargenomen bij Puerto Ferro. Dat het niet donker genoeg was. We hebben met onze houten peddel in het water geroerd en geplonst, maar niets zien oplichten. Als het niet door de maan komt, dan is het verhaal over die bioluminecentie gewoon oplichterij.


Marieke en Bas gaan kleren brengen naar het weeshuis van zuster Flora op Ile a Vache. Dat is een goed idee, je geeft zo wat terug voor de mooie reis die je maakt.                                                            Kijk op http://www.friendsofileavachehaiti.com/welcome.php 

Van Puerto Rico naar Ile a Vache is ongeveer 360 zeemijl, dat is drie dagen en drie nachten. Dat is een hele ruk, maar dan ben je ook dichtbij Jamaica en Cuba. Dat lijkt ons wel wat, ondanks de te verwachten formaliteiten en smeergelden.  Daarna nog een paar weken Bahama’s, met ondiepe plekken waar alleen wij met onze diepgang kunnen liggen. En dan gaat de terugreis beginnen. Te beginnen met de oversteek naar Bermuda.


Onze zorg is de oversteek  van Jamaica naar de Bahama’s. Dat is 200 zeemijl tussen Cuba en Haïti door naar het NO, dus tegen stroom en heersende wind in (zie Pilot Charts). We moeten dan extra jerrycans met diesel aanschaffen en die aan de reling binden. Gunstig is, dat  ’s nachts  de wind afneemt door de koude lucht die van de bergen op Jamaica en Hispaniola valt.

In Jamaica liggen we dan  in de Errol Flynn Marina, daar is het veilig om je boot achter te laten. Van daar uit kun je met bus of huurauto  Kingston en de rest van het eiland bezoeken.


We kunnen ook van Puerto Rico 300 zeemijl noord-west varen naar de Turks en Caicos. Dat zijn weinig bezochte eilanden, met veel natuur. Van daar is het een circa tien dag-tochten naar de Amerikaanse kust. Of meer, als we meer van de Bahama´s willen zien.

In het centrum van Miami Beach staan talrijke Art Deco gebouwen, dat trekt ons zeer. En het idee het vasteland van Amerika bereikt te hebben, dus een echte oversteek gemaakt te hebben. Verder bezoeken we natuurlijk de locaties van onze geliefde serie Dexter. Daarna is het traject Miami Beach-Bermuda  gunstig qua stroom en wind.

Na lang delibereren, kiezen we voor Miami. En we maken geld over naar het weeshuis.

Maar nu zijn we nog in Puerto Rico. Met de oude binnenstad van San Juan, het gerestaureerde Ponce, hele grote grotten, regenwoud en resten van ceremoniële plaatsen van de Indianen.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten