woensdag 3 april 2013

Puerto Rico 1

Er zitten zeekoeien in de baai van Salinas. Ze eten gras onder water, het zijn dus eigenlijk onderwater-koeien. Soms zie je heel even een donkergrijze rug. Het is een baai omgeven door mangroven. In het weekend gaat een stoet van grote en kleine motorboten naar de eilandjes voor de kust en tegen donker keren ze terug. In de baai vaart iedereen stapvoets. Alleen hebben de motorboten hier LUIDSPREKERS. Salsa, rap, reggae, rock, alles komt voorbij. Het stoort ons niet, het hoort er bij. En ze hebben er plezier in, ze zwaaien enthousiast als ze dreunend voorbij varen. Wij zwaaien lachend terug.



Dit is een heerlijk land. Vriendelijke blijmoedige mensen. Op het strand verkocht een vrouw zelfgebakken cake. Marieke kocht er geen, ze past op de lijn. De mensen achter haar kochten er twee en kwamen toen één aan Marieke brengen. Ze hielden niet van cake, maar ze hadden  de oude vrouw willen ondersteunen. Zulke mensen zijn het hier. Vanmorgen op de terugweg van de bakker stonden twee vrouwen aan een hek te praten (op de heenweg stonden ze er al). Ik kreeg zo maar een mango. Zulke mensen.  Men spreekt  Spaans en Westside Story Engels.


Een uur nadat je een zeekoe ziet, rijdt je op een 10 baans snelweg San Juan binnen. De snelweg voert door het regenwoud en biedt adembenemende uitzichten. De buitenwijken van San Juan lijken Amerika. Autohandelaren met glitterende vlaggetjes, fast food, knallende reclameborden en veel grote 4x4 pick-up trucks. Dan moderne woonwijken met post-moderne torenflats. De stad is zo groot als Rotterdam (maar niet zóó mooi natuurlijk). Dan een gebied met regeringsgebouwen en grote monumenten. Ook een groot holocaust monument met rondom tekstborden en foto’s over de jodenvervolging. Verderop is een rij levensgrote beelden van Amerikaanse presidenten.
 
 
 


We lopen rond in het oude San Juan. Het ligt op een schiereiland en is zorgvuldig gerestaureerd. Een Spaanse stad met paleizen, kerken, galerieën, restaurants en pleinen. Veel beelden, moderne beelden van lokale kunstenaars. Voor de oude stad ligt een fort en aan zee ligt een fort. Hier waren de rijkdommen van de Spanjaarden veilig voor de Engelsen, Fransen en Nederlanders.


We gaan ook naar het museum voor contemporaine kunst. In een kantorenwijk ligt het vierkante gebouw met een overdekt binnenplein. De zalen zijn aan de buitenkant, aan de binnenkant is een brede gang. Om in een zaal te komen moet je een deur openen. Er is dan een mevrouw, die vertelt over de kunst in haar zaal. Ze laat je er aan het eind van de zaal weer uit en wijst naar de volgende deur. Daar staat al de volgende mevrouw, die je binnen laat en haar zaal laat zien. Zo ga je het hele museum door. We vonden het een prettige manier. De kunst zelf is van niveau. Van landschappen tot installaties. Eén installatie is een huis kamer met familiefoto’s. Je mag er ook zelf een foto maken. We maken foto’s van Rommy aan het bureau en mij op de bank.



De tweede dag gaan we naar Ponce, de tweede stad. Mooie koloniale gebouwen rond het centrale plein. We zien verder veel Art Deco en Postmodern. Veel leegstaande winkels, de recessie is zichtbaar. Er is veel één richting verkeer. Op een kruispunt kijken we goed of er een bord staat, er staat helemaal niks. Dus gaan we rechtsaf. Halverwege de straat gebaart een politieagent, dat we tegen de richting in rijden. Hij loopt met de auto mee achteruit terug naar de hoek en houdt daar het verkeer tegen, zodat we er tussen kunnen. Later horen we, dat de richting heel vaak niet is aangegeven. Je moet het weten en je moet goed op de geparkeerde auto’s letten.


Ook hier een moderne kunst museum. Groter en met buitenlandse kunst. Een gezicht op Scheveningen van Mesdag. Verder een vleugel met Engelse kunst: tekeningen van Moore, een zelfportret van Bacon, een tekening van Freud en een Gilbert & George. We hebben genoten. Als we door een buitenwijk rijden zien we een modern park met grote constructies. Het is nieuw, de planten moeten nog wat groeien, maar het geheel is fraai.


Bij Ponce ligt het Indian Ceremonial Ball Park. In 1975 spoelde bij een hurricane dit terrein bloot. Vierhonderd jaar voor Christus kwamen de oorspronkelijke bewoners van de Cariben hier  jaarlijks bijeen. Met stenen omzoomde rechthoekige velden dienden voor wedstrijden met een rubber bal en voor ceremonies. Hier ligt de oorsprong van het voetbal. We worden rondgeleid samen met een Amerikaanse Highschool klas.


Terug staan we anderhalf uur in de file. Ook niet het eerste waar je aan denkt bij zeilen in de Cariben. We ondergaan het gelaten. Dat je hier in een automaat rijdt is een voordeel.
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten