zaterdag 18 maart 2017

Nog steeds in Guadeloupe


Een enerverende busrit naar Pointe-a-Pitre. We merkten bij de eerst klim het dorp uit, dat de bus moeite had de heuvel op te komen. De chauffeur met rasta-haar ging daarom steeds zo hard mogelijk naar beneden, bochten of geen bochten, om vaart te hebben voor de naderende beklimming. Ook de dikke vrouwelijke chauffeur op de terugweg hanteerde dezelfde techniek, alleen keek ze daarbij steeds over haar rechterschouder om met een vriendin te praten, die rechtsvoorin zat. Geen STOP knopjes. De cpasgiers tikten vlak voor de halte op het raam: tik, tikke, tik. Werkte perfect. Maar je moet wel een ring om je vinger hebben, gewoon tikken was in de herrie (alle ramen en de voordeur stonden open en ratelden in hun voegen) niet hoorbaar. Wij (zonder ringen) hebben geroepen: ArrĂªte si vous plait! Ze stopte en wenste ons nog een bonne soirree.

Het slavernij museum ACTe is de moeite waard. Veel informatie, mooie vormgeving, bijzonder gebouw. De informatiezalen werden afgewisseld met grote kunstwerken. Mijn fototoestel mocht niet naar binnen, dus heb ik alleen foto’s van het gebouw. Geen verwijtende blikken, er waren alleen maar blanke bezoekers. En klassen schoolkinderen, maar die hadden het te druk met elkaar. Bij de slavenhandel uit Afrika werd Nederland steeds genoemd, naast Portugal, Spanje, Frankrijk en Engeland. Als je doorklikte op de informatie monitors kon je vinden, dat Nederland maar een heel klein aandeel heeft gehad.

In de nacht waait het weer 6 tot 7 Bft en dat blijft de ochtend aanhouden. We blijven nog een dag. Gaan nu de rivierwandeling doen. Grote contrĂ´le van alle verstaging. Joon repareren. Route plannen.  Genoeg te doen.


De rivierwandeling duurt drie uur. Klimmen van rots naar rots. Ik was kapot, Rommy ging nog even snorkelen.


Lees op internet dat er in Amsterdam een demonstratie was tegen racisme. Tegen het wij-zij denken. Wij, de niet-racisten demonstreren tegen zij, de wij-zij denkers. Er zijn een boel goede mensen in Nederland. Zo goed, dat ze demonstreren tegen de slechte mensen.

Morgen de boel opruimen, anker lichten en koers zetten naar Aguila. Weer in Engelse sfeer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten