vrijdag 21 september 2012

welcomne to Marocco


 Weer een stukje met de diepgang van een roeiboot.
“De pilot uit 2000 vermeldt al, dat er in Cassablabnca een nieuwe jachthaven gebouwd gaat worden”, de havenmeester (1,5 m lang) glimlacht en antwoord: “Musique…..” Oftewel:  plannen zijn goedkoop in Marocco.

Dus met de trein naar Cassablanca, de stad van mijn lievelingsfilm. We pakken een taxi bij de ingang van de vissershaven. Zoals iedereen hier, spreekt de chauffeur goed Frans. Maar hij vindt dat we wat omgangswoorden in het Arabisch moeten kennen. We zeggen hem na: Es salaam aleikum, shukran, bessa lama, afak. Hij vindt dat we het goed doen en komt met steeds nieuwe woorden, tussendoor praten we over voetbal en scheurt hij met een rotvaart door de verkeerschaos. Langs het grote park met de hotels en bars in koloniale stijl, door de villawijk en langs de muur van de medina. We geven hem 5 dirham extra voor de taalles.
 
De trein is net als in Nederland. Te laat. En ook de bekende dubbeldekker. De bovenverdieping geeft zicht op de sloppen: eindeloze golfplaten met stenen erop, muren van ruwe steen, nauwe gangetjes ertussen. Het station Casa Port wordt herbouwd, dus loop je nu langs drilboren en vrachtwagens met stenen in het stof je weg te zoeken. Uiteindelijk kom je uit op een groot plein, ook helemaal opgebroken, er komt een nieuwe supertram (dit keer geen musique). Alle grote straten zijn opengebroken, maar het schijnt niemand te deren. We gaan op zoek naar de oude koloniale hotels en overheidsgebouwen. Prachtige art deco en nieuwe zakelijkheid. Het is warm, dus geregeld een terras komt wel van pas.
 

Welcome to Marocco”, wordt ons telkens toegewenst.  Door kleine jongetjes, door straatverkopers, door mannen in gewaad op weg  naar de moskee, door  bont geklede travestieten, door zakenlieden naast ons op een terras. Soms  wordt er uit een nabije winkel  iemand geroepen, die Nederlands kan. En allemaal zijn ze trots op hun land en vooral op Cassablanca. En vereerd met elke toerist.
 

Wat een prachtige stad, wat een herrie. De winkelstraat in de medina is wel een kilometer lang (en 5 meter breed), grote pleinen met hoge palmbomen, brede boulevards. Een prachtige en gigantische moskee. Maar het mooiste zijn de genoemde  hotels en overheidsgebouwen in koloniale stijl.
 

Overigens zijn veel mensen niet zo enthousiast over Cassablanca. Kan ik me ook wel voorstellen, als je niet zo blij wordt van oude hotels en wel kijkt naar het stof, het lawaai en de bedelaars.
We lopen langs Ricks Café. Bij het pand ernaast wordt een vrachtwagen uitgeladen door een stel jongens. En dan ineens wordt ik getroffen: één jongen draagt het shirt, het mooiste shirt dat een man kan dragen. Ik spreek hem aan en stamel “Rotterdam, ik”, maart hoe zeg je vak K 1e rij stoel 2 in het Frans? De andere jongens roepen ongepast de naam van die andere ploeg. De jongen en ik kijken elkaar aan en weten ons verbonden door dat ene woord ......


De boot bleef achter in Mohammedia, gepavoiseerd ter gelegenheid van  het Internationale Zwaardvis Tournooi !!  Wij zijn de enige zeilboot-gasten, de rest van de steiger wordt ingenomen door motorboten met veel hengels, die morgen zullen worden gebruikt door teams uit de hele wereld. De haven is helemaal nieuw geschilderd en op de boten zijn ze al dagen aan het poetsen. Op de kade staan tenten met tapijten, iedereen is nerveus in de weer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten