woensdag 14 augustus 2013

Custums and immigration

We hadden ons ingesteld op vervelende immigratie en douane beambten. Je hoort en leest verhalen. We hebben het dus niet meegemaakt. Alleen op St Maarten zat een vervelende man. Maar dat zal nog wel voortkomen uit het koloniale verleden. Suriname was ook geen pretje. Vier kantoren een uur rijden van elkaar. Dat hebben we in één dag niet gered. Maar de beambten waren heel vriendelijk en deden hun best de ingewikkelde formulieren zo snel mogelijk ingevuld te krijgen.

Fayal

Ook overal elders werden we vriendelijk en vlot geholpen. Soms was er iemand van een charterschip voor je met 20 paspoorten. Soms hadden mensen hun papieren niet in orde, maar gingen wel hooghartig de discussie aan. Dan duurt het allemaal wat langer. Maar vaak werd je dan door een andere beambte geholpen, terwijl de discussie voort duurde. Vooral Fransen namen vaak een neerbuigende houding aan. Zuchten en klagen over zoveel bureaucratie… Nou hadden ze in zoverre een punt, dat het op de Franse eilanden beter was geregeld. Daar staat bij het havenkantoor of in de bibliotheek een computer, waar je zelf alles op kan afhandelen.

Mayaguez

Vaak zijn het drie of vier instanties waar je met je bootdocumenten en paspoorten langs moet. Vaak zijn het vier loketten op een rij. Op de Engelse eilanden maak je bij het eerste loket een bestand aan, dat bij de andere loketten gebruikt wordt. Maar zelfs dat duurt een uurtje.
Culebra



Over de Amerikaanse immigratie en customs worden de vreselijkste verhalen verteld. Wij stonden altijd na 10 minuten weer buiten. Wel moet je daar van te voren je gegevens telefonisch doorgeven. Heb je geen Amerikaanse cellphone, dan moet je de telefoon op het havenkantoor gebruiken. Wanneer het daar wel erg is, is als je rechtstreeks uit Cuba de US binnenkomt. Dan wordt alles gecontroleerd en het meeste voedsel wordt je afgenomen. Ook dat gaat heel vriendelijk, dat wel.


Providenciales

Marokko is ook wel bijzonder. Ook weer vriendelijke mensen, maar ingewikkelde formulieren. In Rabat komt dan de hashhond van het vliegveld. Boris, een lieve hond, die moeite had met het trapje naar de kajuit. Verder moet je in Marokko hetzelfde in elke haven opnieuw doormaken. Je kan je daar over opwinden en over computernetwerken beginnen. Maar de beambte voor je heeft het ook niet voor het zeggen. In Essauira hebben we een beambte een fles wijn gegeven. Maar hij vroeg er pas om, nadat alle formaliteiten achter de rug waren. Pieter van de Ostrea heeft in Al Jadida moeten betalen, onder het dreigement dat de boot anders twee dagen lang binnenste buiten zou worden gekeerd.

 
Martinique


Kortom, het duurt vaak wel lang, het is een heel gedoe, maar dat ligt aan de regels en procedures. De beambten waren bijna altijd voorkomend en vlot.

 
Bermuda

Geen opmerkingen:

Een reactie posten