maandag 5 augustus 2013

Boulogne Calais Dunkerque


Voor anker bij St George (Bermuda) zitten we op de Mero met een aantal Nederlanders een biertje te drinken. Verderop ligt nog een Nederlandse boot, de Indira. Dat zijn Freek en Willeke. Als er een dinghy langs komt, zegt iemand:" Daar gaan Freek en Willeke". We zwaaien en roepen, de dinghy draait onze kant op. Maar het zijn Freek en Willeke niet. Het is een Duits stel, Ulrieke en Matthias. Hun boot heet Bella. Ze komen, net als Jasmin van de Mero uit Keulen. Tenslotte komen ze aan boord en doen gezellig mee. Op Horta zien we de Bella weer. Als we drie weken later op Boulogne aanvaren, zien we de Bella op de AIS achter ons. We verheugen ons op het weerzien. Als we bezig zijn vast te maken, komt de Bella voorbij varen. We zwaaien en roepen, zij lachen en zwaaien terug. Maar het zijn Ulrieke en Matthias niet....
 
Boulogne heeft inderdaad een mooie oude ommuurde stad. De haven is nog net zo verschrikkelijk als altijd. Te weinig plek, geen informatie, geen hulp, kwade Fransen.
                                          


Van Boulogne naar Calais gaan we in recordtijd. Er staat veel meer wind dan voorspeld. Omdat de wind sterk zou afnemen blijven we met het ongereefde grootzeil varen. Op een gegeven moment staat er Bft 7. Bij Calais wordt het rustiger. De gemiddelde snelheid is 7,5 Kts geweest (53 nMijl in 7 uur) . Dat hebben we nog nooit gedaan.

 
We herinnerden ons Calais als een smerige naargeestige stad. Maar nu ziet het er heel anders uit. Het is aardig opgeknapt en de zon schijnt. We gaan naar het Museum voor Moderne Kunsten. Een heel mooie collectie. Voorstudies voor de Burgers van Calais van Rodin. We lopen daarna naar het Hotel de Ville waar het beeld staat. We vinden dit het mooiste beeld van Rodin. Het Hotel de Ville is een eclectische slagroomtaart, we bewonderen de raadszaal en de trouwzaal.
 
Tegenover de jachthaven is er kermis, dat geeft lawaai. Om 12 uur houdt het gelukkig op. Naast ons ligt Wim Lones van Bootgenoot.nl. Hij levert apparatuur tegen redelijke prijzen. Ik laat hem onze Navstick zien. De illegale C-map kaarten kan hij natuurlijk niet gaan verkopen, maar het interesseert hem.

                                          Ralf en Lynn spelen scrabble in het Engels, Lynn wint

Dan met een lekkere vaart, niet zo hard als de dag er voor, gaan we een stukje verder, naar Dunkerque (Duinkerken). Ook dat ziet er stukken beter uit dan toen we hier 7 jaar geleden met de Ursus kwamen. Mooie huizen tegenover de jachthaven. Weer bezoeken we het Hotel de Ville. Er hangen grote schilderijen. Een mooie Vasarely van 5 x 5 m.

 
We varen dan naar Oostende en gaan woensdagmiddag met de trein naar Brugge. Ralf gaat 's morgen aan zijn thesis werken. Donderdag gaan Ralf en Lynn terug naar Parijs. Wij hebben dan nog een week om de 17e in Herkingen te zijn.

 

1 opmerking: