dinsdag 1 januari 2013

Oud Jaar in Paramaribo


Oud Jaar in Paramaribo

Kunt u wat harder praten! Ja, dank u, ik ben nog een beetje doof van het vuurwerk in de Dominee-straat. Iedereen stond daar op iets te wachten, we dachten een optocht of zo iets, dus wij gingen ook staan wachten. Toen brak de hel los aan het begin van de straat. Daarna 100 meter dichterbij.
 
Tenslotte kwamen ze waar wij stonden. Een kist met 150 meter rotjes werd over de weg gelegd en toen ging het loos. We hadden al veel mensen met oordopjes en stofmaskers zien lopen en sommige winkels sloten de kieren af met van die lange zandzakken. Dat leek ons een beetje overdreven, zoals veel in Suriname. Nou die mensen zijn wel de Surinamers waar je niet hard tegen hoeft  te praten…

De winkels sloten rond twaalf uur ’s middags, ook steeds met  het afsteken van een lint vuurwerk en daarna drank en eten voor het personeel en bekenden. Wat een massa mensen in de tropische warmte. Parbo en Heineken werden op elke straathoek verkocht uit koelkisten. En overal stampende muziek, voor als je gehoor nog niet was beschadigd.

Later in de avond een Nederlands oudejaar met champagne, oliebollen, bitterballen en kroketten. Het zal allemaal wat rustiger en stijver zijn, maar op onze manier vermaakten we ons uitstekend.. Toch?
 

Op nieuwjaarsdag de nieuwjaar duik tussen de piranha’s, we blijven avonturiers. Unox was de grote afwezige.

Gisteren zijn we naar de ZOO geweest. Goed voor een paar leuke foto’s.

“Hou toch eens op over de slavernij, hier voor altijd in een hok opgesloten zitten, dat is pas erg.”

Vandaag Nieuwjaarsdag naar An Ding, een grote supermarkt langs de Highway, voor nog wat Parbo-bier, vlees en kousenband. Dan vanavond Jori en Wijnand ophalen van Zanderij.

Op 2 januari uitklaren met zijn vieren  ( “ieder dient persoonlijk aanwezig te zijn”) en de Toyota terugbrengen. Als we op tijd terug zijn op de boot voor de uitstroom naar zee dan vertrekken we. Ongeveer vier dagen naar Tobago, dan begint de Cariben.

Wij wensen alle lezers van deze blog een gelukkig 2013. Volgende blog vanaf Tobago over ongeveer een week.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten