woensdag 14 juni 2017

Vertrek uit AbacoDe pomp zou er deze vrijdag zijn. Niet dus. We lopen nog eens naar de Boat Yard om persoonlijk van ze te horen hoe het er voor staat. Er liggen paketten bij de Douane. De baas gaat maandag bellen om te weten te komen of onze pomp er bij zit. Wat kunnen we verder doen? De oude pomp verder repareren, de nieuwe afzeggen, de aanbetaling terug vragen en in Amerika een nieuwe pomp kopen.
We willen van de boatyard terug via het voetpad, maar de weg daarheen staat blank door de heftige buien. We vragen twee mannen in een 4WD ons door het water te brengen. Maar de weg houdt daar op, zeggen ze. Nee, er is een voetpad. Zoals eerder gezegd, men loopt hier niet. De helft van de mensen heeft zwaar overgewicht.

Vorige week zagen we op het pad, tussen alle aangespoelde rotzooi een teakhouten plankje. Een ladefront met een rond gat. Dat willen terugvinden en meenemen. Het is windstil en de muggen zijn vol in de aanval. Onder de bulten, maar met het plankje komen we thuis. 
Nu hebben we een masker van Abaco. Het ronde gat zag ik als mond. Met een stanleymes er een masker van gemaakt.

Meer dan een week onweert het elke nacht. De zonnetent scheurde kapot, we hebben hem er tijdens de bui afgehaald. De regen striemde ons doornat. Inmiddels is de tent door Rommy herstelt op de naaimachine. De stationair sproeier van de buitenboordmotor was verstopt. We konden alleen hard varen, bij gas minderen sloeg de motor af. Nou heb ik van Pieter geleerd, hoe je een carburateur reinigt. En hij loopt weer als een zonnetje. En de dieselmotor liep wel met de half gerepareerde pomp, maar er kwam geen laadstroom van de alternator. Draad verniewd, zekeringhouder vervangen. Hij laadt weer.
Op maandag is er bericht, dat de pomp bij de douane ligt. Zou het dan lukken en kunnen we over enkele dagen vertrekken? Toch ook nieuwe kogellagers in de oude pomp laten zetten.


Op dinsdagochtend heeft de douane naar de boatyard gebeld: ze kunnen de pomp halen. Of ik om 14 uur nog even wil bellen. Om twee uur weten ze niet dat de pomp gehaald kan worden. Om drie uur weten ze het wel. Om vier uur is de pomp gearriveerd. Morgen om half negen haal ik hem. Probleem was waarschijnlijk, dat het in Europa gebouwde Yanmar motor is. Daar zit een andere waterpomp op, dan de Yanmars in de USA. Verschil blijkt uit het serienummer, gelukkig wist ik dat, anders hadden we de verkeerde pomp gekregen.
’s Avonds gaan we met 5 Amerikaanse vrienden piza eten. James en Laura gaan morgen terug naar huis (West Palm Beach), hun motor loopt niet goed en hier is repareren te duur. Ik zit naast Bob, hij is kunstenaar en ik fotografeerde zijn versierde huis vorige week. Als we niet weggingen hadden we zijn werk en zijn schilderijenverzameling mogen bekijken. 


De nieuwe pomp zit erop. We hebben de propaanfles gevuld, de watertank gevuld, boodschappen gedaan. Eindelijk gaan we weer varen. Eerst nog wat eilandjes hoppen, dan de golfstroom in en met een rotvaart naar het Noorden. Achteraf was het ook wel goed om met al die buien hier te liggen, bij de kust hadden we anders erg zwaar weer gehad. Nu blijft het een week rustig.
Drie weken hebben we stil gelegen. We zijn zenuwachtig en opgelucht. We gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten