woensdag 17 augustus 2016

Ribadeo



Geen touristenplaats, geen bezienswaardigheden. Ribadeo is wel mooi gelegen en er is toch één bijzonder gebouw: de Torre de los Moreno. De gebroeders Morerno, u kent ze misschien, lieten het in 1905 bouwen aan het grote plein. In een eclectische stijl, maar stukjes van de voorgevel zijn modernistisch. Het is dan per slot de tijd van Wagner en onze beunhaas Berlage.

We treffen het, zegt de havenmeester, vandaag is het nationale feestdag en morgen is het plaatselijke feestdag. Mooi. Twee dagen zondag met Spanjaarden aan de wandel in hun mooiste kleren. Wij ook wandelen. Het is een hele klim naar het stadje, maar de tweede dag ontdekken we nog een bijzonder gebouw. Ter ere van de renovatie van de haven is er een lift gebouwd. De architect is losgegaan met de betongietbakken, het staat er best mooi. Wat een uitkomst. Nee, zegt Rommy, je moet de uitdaging van de klim aangaan. Nou, ik zie je boven wel.




Stap voor stap bouw ik de kortegolfinstalatie. Vandaag de tuner in de bakskist. Om de tuner te beschermen tegen stoten wil ik er kastje omheen bouwen. Nou is mijn Spaans eigenlijk een soort Italiaans dialect en is het Engels van de havenmeester niet bestaand, maar hout is madera en de Italiaanse getallen komen nagenoeg overeen met de Spaanse. Dodicie is doce: alleen drie letters meer.

We eten twee keer in hetzelfde restaurant. Goedkoop en heel lekker. Lekkere vino de la casa. Het stuk bonito past haast niet op het bord. Een flan als toetje, het is als toen we dertig jaar geleden deze kust met de lease-BMW deden. (ja kinderen, toen had je nog geen bijtelling en ook in buitenland kon je gratis tanken en waren we nog knap en vol levenslust). De derde dag, we hebben geen haast en er staat nog wat tegenwind bij de volgende kaap, herkennen we nog iets: regen. Het is hier niet voor niets zo groen. Ik stop met timmeren en ga dit stukje typen. Rommy is badstof hoezen voor de kussens aan het naaien.
Elke keer openen we vol verwachting de mail voor berichten over de bootverzekering. Vandaag zelf weer eens geinformeerd en er is nieuws van een agent: een Aansprakelijkheidsverzekering is mogelijk, een Schadeverzekering niet. Dat betekent, dat we daar een geldig bewijs van verzekering kunnen tonen en binnengelaten worden. Als de boot zinkt zijn we alles kwijt. Geen geld voor een motorboot. Maar we hebben elkaar nog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten