dinsdag 2 augustus 2016

Paraplu's in Cherbourg


Paraplu’s in Cherbourg

1augustus

We zijn in Cherbourg. Motregen. Omdat het morgen slecht weer wordt, zijn we de afgelopen nacht doorgevaren. Het is beter in Cherbourg te liggen dan in Dieppe. We houden van Cherbourg, ook in de regen. De eerste nacht was een goede test van mens en materiaal. Bijna alles met glans doorstaan. Alleen het compaslichtje doet het niet. En we hadden niet goed gerekend op de tegenstroom. Heftig en langdurig.


Je hebt hier 8 uur stroom tegen en 4 uur mee. Als je naar het Zuiden gaat dus. Waar dat water blijft, dat niet terugstroomt, daar studeren de geleerden nog op.  Misschien, dat de Belgen er iets mee doen. Zo is het ook zo, dat het water al terugstroomt terwijl het waterpeil nog stijgt, dat is ook een groot raadsel. Het Kanaal zit vol met mysteries. Overigens is het Kanaal het gevaarlijkste deel van onze reis. Er zijn zeilers de wereld rond gegaan en tenslotte in het Kanaal zijn gezonken.


Ook weer beter internet. Iets bijzonders in Frankrijk. Maar dan krijg je over de mail alweer een afwijzing van een verzekeringsmaatschappij. We zijn al 3 maanden bezig de boot voor de Cariben tye verzekeren, het duurt steeds weken en dan doen ze het niet. We kunnen niet onverzekerd varen in de Cariben. Heel veel landen laten je niet toe. En je zult maar een claim krijgen van een Amerikaan. Blijkbaar is het voor een verzekeraar niet interessant en te veel risico. De boot is oud, maar bijna alles is vernieuwd. Wij zijn oud, maar wel ervaren en zeer goed opgeleid. We beginnen de moed ter verliezen. Wat kan je doen? We hebben nu vier keer alle keuringsrapporten, zeilers-cv”s en reisplannen opgestuurd. Zij beslissen, je kan ze niet verplichten.

Misschien moeten we straks wel omdraaien. Of de boot inruilen voor een motorboot. Of gewoon gaan varen totdat we ergens in de gevangenis belanden en daar sterven van het bedorven eten. Maar wel eerst van achteren verkracht worden door een stel dronken ongeschoren douane-mannen. Of berooid terugkeren en bij jullie om geld moeten bedelen. En dan zou ik maar niet te veel verwachten, zou Wim zeggen..

Maar kop op. We leven nog.Lynn komt 28 augustus in La Coruna. We hebben dus nog ruim tijd voor Bretagne en de Biskaye. We kunnen een stuk Franse kust doen en dan de Golf van Biscay oversteken. Of eerst oversteken naar de Spaanse noordkust en dan naar La Coruna hoppen. Of we liggen ergens een week verwaaid.

2 augustus

Zoals nu in Cherbourg. De wind raast door het want en het regent. En dan ligt de haven hier erg beschut. Alleen niet overdekt. Een overdekte haven, dat is pas vooruitgang. En dan een overdekt vliegveld. We zijn naar een museum geweest met schilderijen van Millet en een tentoonstelling van ene Hubot. Aardig. Ze hadden al een schilderij van hoe we gisteren binnenliepen.

 


Op de terugweg veel paraplu's gefotografeerd.
Of dat we onze organen moeten afstaan in een vies ziekenhuis. Ik noem maar wat.
Deze blog verstuur ik de volgende ochtend, dan is het internet nog goed. Later op de dag zit iedereen binnen door de regen en gaat dan op de Wifi.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten