donderdag 2 mei 2013

The Exuma's



Ongeveer 365 eilanden op een rij. Aan de ene kant de 1700 m diepe Exuma Sound met zware golven en aan de ander kant ondiep water met zandbanken en koraalriffen. Veel eilanden zijn eigendom van beroemdheden, zoals David Copperfield, Oprah Winfrey en Tom Hanks. Belangrijk ook voor de doorvoer van cocaïne. Men vertelt ons over bewoners, die door de smokkelaars gedumpte pakketten op het strand vonden en zich een groot huis lieten bouwen. We leggen aan bij 4 eilanden en steken dan over naar Eleuthera.


Great Exuma
We zijn vanuit het Zuiden begonnen in Great Exuma met de hoofdstad George Town. Daarover berichten we in de vorige blog. Extra druk door de Regatta van traditionele boten. Maar altijd een plek met veel Amerikanen. Op de radio werd een “pot luck” aangekondigd. ’s Avonds zagen we tientallen dinghy’s naar het strand gaan met een pannetje eten.

 

 
Lee Stocking Island
Eigendom van de filantroop Perry, die er het Caribean Marine Research Center bouwde. Bestemd voor biologen die onderzoek willen doen naar de dieren en planten. We treffen het verlaten aan. De ene bewaker vertelt, dat Perry de pacht heeft opgezegd. Het lukt de bewaker helaas niet om de verspreide gebouwen voor diefstal te behoeden. We lopen een rondje. De airstrip is een dorre vlakte, de baaien liggen vol met plastic afval. Gebouwen met bassins en pompinstallaties beginnen te vervallen.

 

Great Guane Cay

We nemen het zuidelijk zeegat bij kenterend water. De noordelijke doorgang hadden we bij hard uitstromend water en windkracht 5 van achteren, waarschijnlijk niet kunnen nemen. De tocht achter het eiland langs naar de noordkant lijkt op een tocht op het Wad. Alleen hier geen tonnen of staken. Aan de kleur van het water is de diepte van het water goed af te lezen. Het is eigenlijk een gekleurde waterkaart met schaal 1:1. Het is wel spannend als de dieptemeter terug loopt naar 1,5 meter. Ook omdat het water daalt. Uiteindelijk komen we gezond en wel aan bij het Black Point, een settlement van 300 inwoners. Het is een oase. Een gepensioneerde politiechef vertelt ons alles over het dorp. Iedereen is aardig en behulpzaam. De baai is heel beschut, het water weer volledig helder. Er zwemmen verpleegsterhaaien, herkenbaar aan de kapjes op hun kop.



Het is de dag van de kroning.  We versieren de boot met vlaggetjes. De Mare Liberum komt ook binnen via de noordelijke doorgang. Ze hebben een grote dorade gevangen.  We eten met zijn vieren heerlijk dorade van de grill. Er is een derde Nederlandse boot: de Nellie Roos. Zij komen later nog even langs. We vieren op gepaste wijze, dat we een nieuwe koning hebben. De Amerikanen om ons heen hebben geen idee waar het over gaat: “Is prince Charles crowned than?” Beatrix?, nooit van gehoord.



De bewoners van Reestein hebben gevraagd, of we het Reestein spandoek willen fotograferen in een Caribische omgeving. Ik ga naar de wal en vraag de tweede man, die ik zie ( de eerste maakt niet zo’n snuggere indruk) of hij het doek even omhoog willen houden voor een palmboom. Natuurlijk. Hij laat de eerste man de andere kant vasthouden. Ik bedank hen. Ze gaan weer op het muurtje zitten. Uitleg geven vind ik te ingewikkeld.

 


Warderick Wells Cay

Het hoofdeiland van het grote natuurpark Exuma Land and Sea Park. Het mooiste stuk van de Exuma’s. Geen voorzieningen, alles beschermd. Ze willen, dat je een mooring huurt voor $ 20,00, maar we vinden een ankerplek. Dichtbij twee koraalriffen. Rommy zwemt er naar toe.  Verpleegstershaaien vreten onder de boot aan de aangroei, die Bas er niet af heeft gekregen.



‘s Avonds eten we in de kuip een bordje met rijst, bonen en chili. Als Rommy wat overgebleven rijst in het water gooit, schieten de haaien er op af. Geeft gelegenheid er een paar foto’s van te maken. We pakken een snee brood. Het eerste stuk dat we in het water gooien wordt weg gekaapt door een meeuw, die uit het niets opduikt. Dat lukt hem geen tweede keer, de haaien jagen hem weg. Het fototoestel valt me bijna uit handen, als er opeens een grote zwarte haai is. De haaien blijven de hele avond rondjes bij de boot zwemmen. Geeft een veilig gevoel.







We willen wel een dag blijven om het eiland bekijken, er is de Boo Boo Hill waar schepen eeuwenlang gedenkstenen hebben neergezet voor een veilige reis. Maar we durven niet meer te zwemmen. En om dan een hele dag in de zon te lopen. Om 08.00 uur lichten we het anker. We varen om een uitgestrekte zandbank heen en dan noordwaarts naar Eleuthera. De meeuw vliegt mee tot we buitengaats zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten