maandag 13 mei 2013

Naar FortLauderdale


 


We liggen voor het strand van Sandy Point. Aanvankelijk hebben we last van deining, maar als er een zwak oostenwindje opsteekt liggen we rustig. ´s Morgens gaan we naar de steiger van Lightbourne´s Marina om te tanken. De steiger ís dus de marina. De pomp van de diesel is stuk, dus we moeten met jerrycans naar de pomp voor auto´s op de wal. Sandy Point ziet er goed uit. Deze keer geen ingestorte huizen en alles goed in verf. Grand Bahama´s en Great Abaco liggen op een dag varen van Florida, hier wordt druk gezeild, gedoken en gevist. Dat brengt geld in het laatje. Naast ons aan de steiger ligt een catamaran, die met gasten duiktochten maakt. Ze vertellen, dat ze in dienst zijn van Disney. Disney bezit verderop het kleine eiland Gorda. Daar gaan cruiseschepen ten anker en dan kunnen de gasten op Gorda alle mogelijke watersporten beoefenen. Vroeger was Gorda in bezit van drugsbaronnen, toen werd iedereen daar met grof geweld weggejaagd.


Om 11 uur vertrekken we met een zwakke oostenwind. Dus we moeten op de motor voor de wind. Het wordt daarom erg warm. De motor blijft 30 uur draaien. Voor een Yanmar is dat geen probleem. Gelukkig is er wind bij het oversteken van de Golfstroom. Daar moet je 2 knopen stroom wegvaren om dwars over te steken. De volgende dag zien we ’s middags de wolkenkrabbers van Miami, Lauderdale en Palm Beach. We zijn bijna aan de overkant. De ingang van Fort Lauderdale is een soort Nieuwe Waterweg, maar dan links haveninstallaties en rechts villa’s. En na 500 m gaan we rechts de hoek om op een brug af, die wel/niet hoog genoeg is. De peilstok geeft aan 58. Dat is dus voet, omgerekend 17,40 m. Wij zijn 16,50 m, dus dat moet kunnen. De brugwachter verzekert ons via de radio, dat we “plenty of room” over hebben. Toch is het angstaanjagend als je dan op de brug af vaart. Maar we hebben een meter over.

We varen door kanalen met grote villa’s aan weerskanten. En vinden een kleine plas omringd met villa’s: Lake Sylvia. Het lijkt wel een vijver in Hillegersberg, alleen de villa’s zijn groter. De meest in Toscaanse stijl, maar ook Spaanse. Vaak een mengeling, maar altijd met zuilen. Sommige zijn best mooi. We liggen heel beschut. De jachthaven kost $ 70,00 per dag. Hier is het gratis, dat is wel een voordeel.

‘s Morgens ga ik even buurten bij een boot uit Kopenhagen. Zij liggen hier al een week. Zij vertellen waar Customs & Immigration is en dat we de dinghy goed kunnen achterlaten bij de Southport Raw Bar. Dat kost je $ 10,00 aan consumpties. Dat doen we dus. We sjouwen eerst een uur in de hete zon richting Customs. Dan gaan we toch maar over op een taxi. De taxichauffeur vraagt nog een collega en een politieagent. Zo komen we op de juiste plek. We worden snel en hoffelijk geholpen.


Met de juiste stempels staan we daarna aan een kruising van vierbaanswegen  naar een taxi uit te kijken. Een politieauto stopt en vraagt, wat we daar doen. Een taxi proberen te vinden…. “Wait a minute..” Ze zet de zwaailichten aan, schiet door rood het kruispunt over, gaat tegen de richting de tegenoverliggende rijbaan in en zegt over de luidspreker tegen een taxi, dat hij ons moet oppikken. Aardig toch? We eten Ceasar Salad en Cheesecake en gaan dan op zoek naar de Tourist Office. Die is dicht. Als we weg lopen, roept een mevrouw in witte jas uit de Chinese Apotheek naast het toeristenbureau ons naar binnen. Ze heeft een stapel folders van het Bureau gehaald, want ze ziet zo vaak toeristen tevergeefs afdruipen. Aardig toch? Terug naar de Southport  Raw Bar raken we verdwaalt in een grote villawijk. Het begint nog te regenen ook. Er stopt een grote zwarte SUV. We moeten meerijden. Maar we zijn verdwaald…. De Southport Raw Bar? Step in, that is my favourite bar. Aardig toch?


Het ís ook een mooie bar. Een beetje Cheers, maar meer lower class en groter. Lekker eten voor rond de $ 11,00. Geen slanke serveersters, maar gewone vrouwen en mannen in T-shirts. We nemen Heineken en Honckers voor onze waardebon van de dinghy. Tegenover is een Win-Dixie supermarkt. Van de Denen krijgen we daarvan een vaste klantenkaart. We kopen verse aardbeien. De eerste dag in Fort Lauderdale is een succes.
 
 

1 opmerking:

  1. Hallo goed dat jullie veilig aangekomen zijn in Amerika, lees jullie blog graag .
    groeten.Van uit Nederland .

    johan en Ineke.

    SY Regina.

    BeantwoordenVerwijderen