vrijdag 15 maart 2013

Rond Tortola


Zes maanden hier zeilen. Dan de boot in het orkaanseizoen in Curaçao op de wal. Zes maanden in Nederland. Dat lijkt ons ook wel wat. We zijn overgestoken naar Tortola. Buiten de haven van Road Town gaan we voor anker. Daar ligt een grote Nederlandse Rassy, de Waterman. Ze zijn in 2008 overgestoken en varen de winter hier en zijn zomers in Nederland.                                                                                            
De twee cruiseschepen achter ons zijn torenhoog, aan de andere kant is een containerhaven. Road Town doet zijn naam eer aan: veel brede volle autowegen met kantoorgebouwen en loodsen. Er is een kade met souvenirwinkeltjes voor de cruisgasten. Steeds dezelfde souvenirs voor dezelfde prijzen. Achter de autoweg is een winkelstraat met historische gebouwen. We kopen een masker van kalebas.
                                          onze verzameling maskers
 
Voor een gebouw staat een tent midden op straat met drie rijen klapstoelen en een podium met vier pluche stoelen. Een mooi geklede mevrouw vertelt ons, dat hier zo dadelijk een plaquette wordt onthuld. In het gebouw werd 70 jaar geleden de eerste secundary school van Tortola geopend. Kinderen die wilden doorleren moesten tot dan naar Anguilla of St Kitts (85 nMijl). Een belangrijk historisch feit. De premier zal ook aanwezig zijn. De zoon van de eerste directeur komt over uit de US. We wensen hen een mooie onthulling.
                                          Road Town

We verzonden de vorige blog vanuit Foxy, een grote strandtent. Als we terug op de boot komen, zijn ze op een Amerikaanse charterboot met harde muziek een feestje aan het bouwen. Je kunt elkaar buiten niet meer verstaan. Op ons verzoek gaan ze naar de wal. Een aantal Amerikanen ligt met meerdere boten aan één mooring. De jongen van de moorings zegt, dat ze dat niet moeten doen. Sommige Amerikanen gaan uit elkaar, maar naast ons blijven ze aan elkaar liggen, met knipperende disco-verlichting. Vanaf het voordek volg ik de pogingen van de jongen om de twee uit elkaar te krijgen. Hij dreigt met de politie, de Amerikanen geven niet toe. Ik hoop, dat de politie komt en ze opsluit. Maar de jongen komt nog een keer met een collega en daarna gebeurt er niks. Jammer. De muziek gaat weer op hard en ze roepen  af en toe: ”jee hee” of ” joe hoe”. Ook als ze in een rubberboot varen roepen ze “joehoe”.
                                          charterparty

Bas en Marieke ankeren met de Mare Liberum bij Road Town naast ons. Zij willen ook inkopen doen en dan verder naar Cooper Island. Ze zijn enthousiast over een baai vlak om de hoek: Brandewyn Bay. Dat wordt dus onze bestemming voor vandaag. Brandewyn komt van het Nederlandse woord brandewijn, dat moet ik de lezers toch even melden. De baai heeft een wit strand en we liggen er alleen. Een verschil met gisteren. Achter het strand loopt een autoweg, maar je hoort het nauwelijks. Alleen de trucks, die de heuvel opgaan. Ze hebben hier van die Amerikaanse trucks met zware motoren. ’s Avonds hoor ik vanaf het strand nog een keer “jee hee” roepen.
                                          achter het rif

We varen rond de oostpunt van Tortola. Doel is Cam Bay aan de oostkant van Great Camanoe, die is voor charterboten “off limits”. De opening in het rif is 20 m breed en 2 m diep, achter het rif is amper plaats voor vier boten. Er ligt een klein bootje, zonder giek en roer.  We liggen weer alleen. Alleen een schildpad duikt regelmatig op. Ik probeer hem te fotograferen, maar hij blijft tien minuten onder en is steeds zo weer weg.
                                         
                                       
En dan komt de laatste stop voor Lynn: Trellis Bay. De baai ligt aan het einde van het vliegveld, van waar ze vertrekt. Het is er vol, maar heel stil. Af en toe een klein vliegtuigje. Rondom wat restaurants en winkeltjes. De vertrekhal is vijf minuten van de steiger. Beroemd is de Full Moon Party, maar die is pas weer over twee weken.  
vuurkorven voor de Full Moon Party 
 
De wekker gaat om 05.15 uur. In het donker brengen we Lynn naar de steiger. Op het vliegveld gaat alles vlot. Om 07.30 uur stijgt ze op met bestemming Puerto Rico. Via New York naar Parijs, waar de sneeuw hopelijk is gesmolten.
 

Jerk roasted duck ten afscheid aan gele tafel
 
                                                                    Lynn stapt in
 
Lynn stijgt op, Rommy zwaait



Geen opmerkingen:

Een reactie posten