dinsdag 5 februari 2013

Pointe de Pitre

Nu is het oorlog! Af en toe een kakkerlak, dat kunnen we verdragen. Maar gisteravond hebben we er een stuk of acht gepakt. Het kan zijn, dat het virus dat ze via de lokdozen oplopen nu begint te werken en dat ze halfdood beginnen rond te lopen. Hier in de supermarkt zagen we veel anti kakkerlak spullen, we hebben het allemaal aangeschaft. De foto toont het arsenaal waarmee de vijand te lijf gaan. En we zullen als overwinnaars uit deze strijd komen.We zijn in Guadeloupe. Het eiland ziet er uit als een vlinder. We liggen bij Pointe a Pitre, midden in de onderste inham. Het linker eiland heet La Bas Terre en heeft een hoge berg met een natuurpark in het midden. Het rechter eiland is de kleinste en heet La Grande Terre. Dat had de straatnamencommissie van Amersfoort niet zo kunnen verzinnen.
 
Vanaf Pointe de Pitre loopt een kanaal door het smalle middenstuk. Om 5 uur ’s morgens gaat de brug open. Je dient er om half vijf te liggen met al je lichten aan. De brugwachter komt dan aanrijden en hij draait om als hij niks ziet en gaat weer naar zijn bed.
 


We liggen voor de stad voor anker. Ten zuidoosten is de jachthaven en ook de gebouwen van de universiteit, ten noordoosten ligt de stad, ten noordwesten is een containerhaven en ten zuidwesten ligt een eiland voor de zee, daar ankeren ook veel zeilboten.
 


De stad heeft creoolse huizen en moderne betonnen gebouwen uit het begin van de XXste eeuw. Corbusier heeft hier invloed gehad. Op het terrein van de universiteit en zagen we ook mooie nieuwe gebouwen. We bezochten het museum Schoelcher. Schoelcher was de voorvechter voor de afschaffing van de slavernij, je ziet op de Franse eilanden overal zijn standbeeld. Hij schonk zijn kunstverzameling aan Guadeloupe. Gipsen kopieën van klassieke Griekse beelden,  wat bronzen beeldjes en boeien en zwepen van de slavenhouders. Een bewonderingswaardige man, maar geen kunstkenner.

                                          the Saints

We lezen net op internet, dat we op 30 april een koning krijgen. Nederland zal niet meer hetzelfde zijn als we tyerugkeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten