donderdag 7 februari 2013

Point de Pitre 2

Nee dit jaar niet. Rommy ging voor de zekerheid vragen bij de Capitainerie of de brug nog steeds om 5 uur opende. Hij is in reparatie.

Dan moeten we om Guadeloupe heen varen. Dat kan linksom of rechtsom. Linksom doen de meesten, er zijn nog wat baaien waar je kunt stoppen en het is de beschutte kant. Rechtsom ligt op 20 mijl nog een baai, dan het eiland La Désirade en daarna ga je langs de Atlantische kant naar Antigua. Wie wil er nu niet naar La Désirade?

We maken nog een lange wandeling door Point de Pitre, ditmaal op zoek naar moderne architectuur (wij zijn zelfs in Rome op zoek naar moderne architectuur). Na de cycloon van 1928 besloot men hier in gewapend beton te bouwen. Niet dus zoals in Nederland, vanwege het ranke en het strakke, maar omdat het niet zo snel wegwaait. De in Tunis geboren architect Ali Tur heeft hier 7 jaar gewerkt en een paar mooie dingen neergezet.

                                              detail Palais de Justice
Het paleis van Justitie, het Hôpital General en de Capitainerie. In de 20ste eeuw is het Hotel de Ville, het postkantoor en het Centre des Art  gebouwd. De laatste wordt volgens een groot bord van 2009 tot 2012 gerenoveerd. Het plaatsen van het bord lijkt de enige activiteit tot nu toe.
                                          Hotel de Ville

We liepen richting centrum over het terrein van de universiteit en daarna door een sloppenwijk. Daar werd ik een aantal keren op zwoele wijze door dames aangesproken. Eén zelfs vanuit een grote 4wheel drive. Hoef je geen hotelletje meer op te zoeken.
Er zijn rond de jachthaven veel winkels en bedrijven. Dieselmotoren, polyesterreparatie, zeilmakers, rubberboot reparatie, boot elektra en verderop is een zaak in tweede hands bootonderdelen,  gerund door Anke, een Nederlandse mevrouw.  Er zijn drie droogdokken voor jachten en kranen om masten te plaatsen.
                                          universiteit

We vonden bij FredMaritime  de Yanmar/Jabsco impeller, waar we al zo lang naar zochten. Als cadeau voor mezelf kocht ik er voor €138 een “extracteur” bij, in het Nederlands heet dat een poelie (dat had zo’n dame me ook wel gekost en van zo’n poelie heb je nog jaren plezier). De nieuwe impeller heb ik meteen gemonteerd en ik ben er erg gelukkig mee. De oude was toch een zwakke plek in het systeem.

Bij het aanpakken van de boodschappen uit de dinghy stak Rommy haar arm in de tonijnhaak. Een kleine diepe wond. Deed erg zeer.  Jodium en pleister zijn hopelijk afdoende.

We kochten overigens nog een nieuwe spuitbus tegen de kakkerlakken. Je moet je bewapening op peil houden. Ze houden zich nu rustig, maar we laten ons niet in slaap sussen.
                                          het containerschip wordt geladen

Het was vannacht druk op het water. Er arriveerden een containerschip, twee coasters, een RoRo schip en een cruiseschip. Daarom waren we vandaag lang niet het enige oudere echtpaar, dat door de stad wandelde. Tegen de avond voer het cruiseschip achter ons langs naar buiten.
 
            
We zitten buiten in het donker nog wat te genieten van de lichtjes op het water en we staren omhoog naar Orion. Ergens vanaf de wal begint een slagwerkgroep te spelen, ze zijn erg goed en het klinkt prima over het water. Als het volgeladen containerschip op weg naar zee achter ons langs schuift, geeft de ijzeren wand van containers een prachtige echo. Het gedreun van de scheepsmotor doet even mee in het ritme van de slagwerkers. Een mooi moment.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten