dinsdag 31 mei 2022

De grote oversteek

De grote oversteek (begin)

Het is Hemelvaartsdag, tenminste in Nederland want in anglesaksische landn kennen ze dat niet. De dg van vetrek uit Bermuda. We hebben de tijdaan ons zelf, want we hoevengeen rekening te houdn met het getij of aankomsttijden aan het eind van de tocht. Dus na het ontbijt eerst met zn drieen in de dingy naar de wal . Laatste computerbestanden ophalen, laatste telefoontjes naar huis via de wifi en uitklaren bij de douane. Rommy moest weer hele lijsten invullen met allerlei vargen. Terug aanboord de dingy opgeruimd en gereed gemaakt voor vertrek om va 11:00 uur lokale tijd (NZT -5). Op de motor met gereefd grootzeil op tegen de wind in uitgevaren door het toegngskanaaal langs de riffen totdat we konden gaan zeilen.

Kunnen jullie het nog lezen, met al de typefouten? Het gaat wel wennen!!! :-)

Gewoon lekker zeilen en onderweg nog wat dolfijnen in een groet zien jagen. Ze waren druk en hadden geen tijd om even bij de boot tekomen kijken.
De eerste nacht op zee heeft iedereen weer slacht geslapen, wat te merken was aan de sfeer de volgende dag. Het hoort bij het proces om voldoende rekening met elkaar te houden. Na een tweede nacht met wel slaap gaat het wel weer geod.

Wegens en windstilte varen we de eerste 24uur in noordelijke richting. De wind is NO dus het alternatief zou zijn om direct oost te gaan varen maa dan zouden we in de windstilte terecht komen en datis heel vervelend.En zo bekijken we dagelijks aan de hand van de GRIB files (weerkaarten) hoe we nu weer gaan varen. Tegenwoordig is dat niet zo moeilijk meer;via de satelliet kun je overal de grib files downloaden. Via diezelfde satelliet kun je ook sms-en, mailen, bellen, noodoproepen doen etc. Vroeger was dat wel anders....
Via dezelfde satelliet hebben we mailccontact met enkele ander zeilers die ook van Bermuda naar de Azoren onderweg zijn. Sommige van hen hebben een weerman ingeschakeld die ze dagelijks van informatievoorziet hoe het beste te kunnen varen. Ook deze info wordt via de satelliet onderling gedeeld.

Onderweg zie je soms een vogel (zeekoet??) soms een Bermuda Longtail meeuw, heel veel Portugese Oorlogsschepen (Poetin mag weloppassen) inmiddals 2 maal een dolfijnenshow bij de boot gehad (klene gespikkelde dolfijnensoort) maar vooral GEENvis!!! We varen al dagen met vistuig uit maar nog steeds zonder enkel resultaat. ja soms een plukje zeewier....
Overigens heb ik geen idee of het grapje over Poetin wel gepast is; we hebben geen idee meer wat er in de wereld gebeurt. Geheel alleen oponszelf aangewezen en verstoken van al het nieuws. Op de Azorenmaar een inhaalslag maken.

Vandaag dinsdag 31 mei beginnen de verse etenswaren op te raken. Brood hebben we elke dag vers, nu de tonijnen nog voor de suschi!!!

Vanaacht was een helemooie; Helder, nieuwe maan en dus zijn alle sterren heel goed te zien. en vannacht waren er heel veelvallende sterren, dus ons geluk kn niet meer op.

Tot noch toe hadden we steeds mooi zonnig weer met een windje 3 a 4. De komende tijd is er zwaarder weer te verwachten. Azoren, here we come want de snelheid zal welwat toe gaan nemen.

Tot zover maar weer, broeten vanaf de Annalena van ons drieen.

PS wie organiseert de prijsvraag: Hoeveel typefouten zitten er in???



Sent from Iridium Mail & Web.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten