zondag 19 augustus 2012

De technische rubriek van Gerard 2


Genua-val liep niet

Het hijsen van de rol-genua ging uiterst zwaar. Dat is vervelend in zwaar weer. Twee buren in de haven van Cherbourg, zien ons bezig en vinden, dat dit echt niet goed is. De ene buurman, een Engelsman in een prachtige Bavaria (dus een oude) pakt zijn harnas en klimt naar de top van de mast. Het blok in de mast zit vast, maar er zit een ongebruikt blok naast. Dus de val er uit en verplaatsen.

Dat gaat met een dun lijntje en een stukje fietsketting. De fietsketting van de andere buurman (Infinidad) blijkt de dik voor ons blok. We maken van M5 moertjes een ketting en sturen dat naar boven. Maar het duurt een uur voordat we het feederlijntje te pakken krijgen door de opening beneden in de mast. De moeren zitten er niet meer aan, dus er heerst nu een gebrek aan M5 moeren in de moerenbak.

De Engelsman (Barney) heeft anderhalf uur boven in de mast gezeten en krijgt een fles jenever.

De val gaat nog steeds zwaar... Barney denkt dat de bouten waarmee de windmeter vast zit te ver doorsteken en dat de val daar langs schuurt. Kan kloppen, de meter is pas gemonteerd. Als weer iemand graag in de mast wil (een buurman), kan die wat ringetjes onder de bouten zetten en dan zijn we benieuwd of dat verbetering geeft.

Nogmaals hulde aan Barney.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten