zaterdag 11 augustus 2012

Golf van Biskaye overgestoken









De drempel in de haven van St Peter Port op Guernsey. Pas als er twee meter boven de drempel staat, mogen we naar binnen. maar dan lig je ook prachtig.








)nze laatste stop in Frankrijk is Duarnenez, in de golf van Brest. De riem voor de stuurautomaat is daarheen gestuurd. en gelukkig, dat klopt allemaal en hij past!







Duarnenez, gastensteiger










Duarnenez is een leuk stadje om te verkennen, maar omdat de weerberichten voor de oversteek van de Golf van Biskaye heel gunstig zijn (de komende drie dagen Oostenwind, dankzij een hogedrukgebied bij Engeland) besluiten we woensdagochtend rond 10 uur (ivm getijdestroom) uit Duarnenez te vertekken.




Gerard past de route af.
















Die ochtend is er nog weinig wind, dus we motoren de baai uit. pas nadag we de raz de Sein achter ons gelaten hebben steekt de wind op. we zetten de genaker bij (Inge, hierbij het beloofde plaatje).






de Genaker, ons licht weer zeil
























De windpilot, onze stuurautomaat, genaamd Sarah Lund










Na 70 uur varen leggen we aan in la Coruna. het is een prachtige oversteek geweest, we hebben alles schitterend kunnen zeilen, behalve de laatste nacht, er was zo weinig wind dat we de motot bijgezet hebben.
De eerste twee nachten waren helder, heel veel sterren, de laatste nacht bewolkt, spatjes regen, dus heel donker, het is echt een groot veschil om te varen.

Het varen verliep probleemloos, er zijn geen nieuwe problemen bijgekomen, gelukkig.
Alleen de wachten, daar zijn we nog niet uit. de eerste twee nachten liepen we wachten van 3 uur. het voordeel daarvan is dat ze niet zo lang duren, het grote nadeel is dat je rusttijd ook maar kort is. Vannaacht hebben we 4 uur wachten uitgeprobeerd, dat lijkt beter te werken.


We hebben het getroffen, de Tall Ships Race doet dit weekend la Coruna aan, de hele haven ligt vol met de mooiste klassieke schepen. Ook de Europa, een Nederlandse Bark (driemaster, twee masten dwarsgetuigd, de derde mast, de bezaan, langsgetuigd) ligt er. Gerard heeft het afgelopen jaar van de kapitein van de Europa les gehad bij de Enkhuizer Zeevaartschool, dus die gaan we even dag zeggen.










In de haven van La Coruna, tussen de Tall Ships







We blijven hier nog een dagje liggen en wachten af wat het weer gaat doen. als het hogedrukgebied zich gaat verstevigen, krijgen we om het hoekje langs de Spaanse en Portugese kust de Portugese tradewinds, dat zijn noorderwinden, mee. maar de Engelse Navtex gaf gisteren een minder gunstig beeld, stormachtig rond de kaap Finistere......
Fingers crossed!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten