dinsdag 23 mei 2017

Abaco


Ten noorden van Abaco strekt zich een rij smalle eilanden uit, het uiterste Noorden van de Bahamas. De TVTAS van de Bahamas. We willen de eilandjes bij langs en dan oversteken naar de Amerikaanse kust.

Vertrekpunt is Royal Island bij Spanish Wells, een eiland met een lagune, die door een doorgang van amper 10 meter breed bereikt kan worden. Men wil daar een marina, huizen en hotels bouwen, maar alles was nog in de dezelfde toestand als 4 jaar geleden: een GSM antenne, een steiger en een klein resort bij het strand aan de zuidpunt.


De waterpomp van de diesel: in Middelburg brak één van de 6 boutjes van het deksel af. Geen probleem zei de monteur, met 5 boutjes is hij ook goed dicht. Dat was zo tot de Exuma’s. Het begon te lekken. De motor kreeg nog wel voldoende koelwater, maar we moesten elk uur het water onder uit de boot pompen. In Spanish Wells het gat opnieuw laten tappen. Weer 6 bouten, deksel sluit goed, probleem verholpen. Maar nee, het lekte nog evenveel. Nieuwe slangenklemmen en een nieuw stuk slang naar de motor mochten ook niet baten. Ik bel een monteur onderweg naar Mash Harbour, Abaco.  Lekt hij ook als de motor niet draait? Nee en ook niet bij stationair. Dan is het je pomp. Niet het deksel, maar de andere kant. Kom maar brengen, zet ik er een nieuwe afdichting in. Het is vrijdagmiddag, dus maandag-morgen om 8 uur sta ik bij de Mash Harbour Boat Yard.


Zaterdag en zondag liggen we dus in de baai van Mash Harbour, de grootste plaats op Abaco. Er liggen zo’n 20 boten. Veel huisjes op twee drijvers, die hier vakantie houden. En trekkersboten. Canadezen en Fransen, die we al vaker zagen en die ook richting New York of Maine gaan.



In Middelburg ging ik nog even langs de woonboot van Wim van Leeuwen. Het was een hete zomerdag. Hij herkende me wel, maar was te moe om me binnen te laten. Broos en uitgeput zag hij er uit. Vandaag horen we, dat hij is overleden. Goed hem gekend te hebben.
Mash Harbour heeft alles, zelfs een stoplicht. Dure jachthavens en hotels, grote supermarkt, banken, service voor de boot en brede wegen. Zelfs af en toe een trottoir. De liquor store heeft een aanlegsteiger voor dinghys. We wandelen op zaterdag ochtend rond de baai. Het is al weer erg heet. Maar we slaan de aangeboden lift af. In de mangroven heeft men de doorgangen uitgediept. Hier kan je een hurricane over laten komen.

Men weet ongeveer een week van te voren, dat er een hurricane komt. De grote boten gaan in de mangroven, de kleine boten worden op land gebracht en stevig verankerd. Men timmert luiken voor de ramen, zet alles vast en doet boodschappen. Dan duurt het nog 3 dagen. Men komt bij elkaar en drinkt. Men drinkt 3 dagen. Als je wat ouder bent, is dat het grootste gevaar van een hurricane, 3 dagen drinken.

Op bijvoorbeeld Spanish Wells herstelt men dan de schade, dumpt de rotzooi, zamelt geld in
voor de weduwen en armen en binnen drie maanden zie je er niks meer van. Op een eiland als Long Island bouwt men een half jaar later van het geld, dat gestuurd wordt een nieuw huis. Men laat de kapotte boel liggen. Nou zijn die eilanden  caribischer, relaxter. Maar problemen lossen ze niet op. Rotsooi ruimen ze niet op. Ook Abaco is een vuilnisbelt.

In de grote supermarkt van Spanish Wells lag een verkoopfolder van een eilandje in de buurt. Ik doe er een foto van in dit bericht, misschien lijkt het je wat. Naast de folders lag een boek: Hoe genees ik van de zondige homoseksualiteit. Dat is de kristelijke keerzijde van die hardwerkende hulpvaardige lieden.

Maandagmorgen 8 uur geef ik de pomp aan Dennis, de mechanic van de boatyard. Hij vindt de afdichtring in het magazijn. Ik kan ’s middags de gerepareerde pomp ophalen. Na een uur belt de boatyard. De pomp is helemaal uitgesleten, repareren is bijna even duur als een nieuwe kopen. Dat moet dan maar (een nieuwe kopen). Jammer, dat het hier op de Bahamas gebeurd, alles is hier 2 keer zo duur. Nu liggen we dus nog even in de baai van Mash Harbour. Tijd om het lek onder het stuurwiel te dichten. Tijd om te lezen en te wandelen. Tijd om wat te schrijven.



Laatste bericht van de boatyard: de nieuwe pomp komt volgende week woensdag aan. Over 8 dagen dus. Een week op Abaco, we zijn wat teneergeslagen, anderen betalen er duizend euro voor.

TVTAS? Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten