vrijdag 12 mei 2017

Warderick Wells Cay, Normans Cay, Highborne Cay


We ankeren nog even voor Beacon Cay om wat eten en bier te kopen. Het is een schilderachtig dorpje. Alle bars en restaurants zijn dicht en ook de liquorstore. Het is Election Day en dan zou alcohol de gemoederen nog meer verhitten. Al weken zien we toeterende auto’s met partijvlaggen en horen  we toespraken op de radio. Ze beschuldigen elkaar van corruptie en beloven veel: internationale vliegvelden, highschools, uitbreiding marine, nieuwe wegen. De regerende partij, die al 20 jaar aan de macht is, schijnt het te verliezen. Op Warderick Wells Cay zetelen de twee park rangers, die toezicht houden op het natuurpark. Het Exuma Land and Seapark, 20 eilanden, betaald entree, bijna onbewoond, vreemde dieren, verboden te vissen, geen gsm, dure moorings, trails met bordjes met ecoteksten. Vanwege Election Day zijn de rangers er niet. Dus betalen we niks. Er zijn dropboxen, maar zo gemakkelijk komen ze er niet mee weg. We lopen een trail door de mangroven. We zien twee vreemde dieren, een soort hagedis en een soort muis. Maar voor ons zijn de meeste dieren vreemd.


Next stop is Normans Cay. Vroeger in handen van Carlos Lehder een Columbiaanse drugsdealer. Hij verzocht de bevolking te vertrekken en bouwde en haven een een vliegveld. De Feds infiltreerden zijn organisatie, maar niet voordat hij wat zeilers vermoorde die te dicht bij kwamen. Hij verlengde het vliegveld om met oude bommenwerpers nog meer te kunnen vervoeren, maar de eerste Lancaster verloor zijn landingsgestel op de zachte baan en wist nog net een noodlanding in de baai te maken. Het vliegtuigwrak is nu een geliefde duikers locatie. De haven is nu vervallen. Met kogels doorzeefde huizen, een radiomast en de muur ten noorden van de airstrip zijn de overblijfselen van Lehders domein.


We ankeren naast het vliegveld en gaan met de dinghy naar de kant. Alles is nu privéterrein. Aan het eind van een lange stoffige weg langs de startbaan zijn ze een grote marina aan het bouwen. Er wordt hier voor $120 miljoen geinvesteerd. Ik vraag een man in een pickup naar de beachclub. Bestaat niet meer. Of hij ons een lift kan geven? Voor het eerst van ons leven zitten Rommy en ik in de laadbak van een pickup en scheuren de lange zandweg terug naar de dinghy. Lynn kreeg een plaats voorin naast de chauffeur. Dus hebben we niks gezien van het narco verleden van het eiland. Maar wel in een laadbak gezeten! Narcos is de tv-serie gebasseerd op wat hier is gebeurd. Gaat dat zien en stel je dan voor dat wij langs de startbaan scheuren.



We varen langs Highborne Cay, waar een GSM-mast staat. We lezen snel de mails en zien dat de oppositie verpletterend heeft gewonnen. 34 zetels tegen 4 zetels van de zittende partij. Nu gaat alles beter. Dat hebben ze beloofd. We varen door naar Channel Cay, een onbewoond eiland. Morgen steken we over naar Current Island en dan ze we dichtbij Spanish Wells, waar Lynn dinsdag de ferry naar Nassau gaat nemen en we maandag Rommy’s verjaardag vieren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten