woensdag 29 november 2017

A Hollywood Cut in Jax


De rivier op naar Jacksonville lijkt op de tocht naar Antwerpen. Containerhavens, olieterminals, passagierterminals en dan om de laatste hoek ligt de stad. Achter de grote hefbrug zou een city-steiger zijn voor 50 boten, helaas is driekwart vernield door de hurricanes. Maar we vinden een plek voor Lionn Mac Cook, het Ierse café.


Maar we kwamen voor de cultuur: op het pleintje tussen de restaurants is een contest voor honden met kersttruien. De verkiezing voor de lelijkste kersttrui en voor de mooiste kersttrui. Honden met kersttruien, ik herhaal het nog maar een keer. Ik maak driftig foto’s van de honden met trui en hun baasjes. De grote honden ondergaan het gelaten, de kleine hondjes lijken het leuk te vinden en de bazen vinden het geweldig.

Op het terras van het Ierse café spelen ’s avonds 2 doedelzakspelers. We maken een praatje. Ze komen uit Berlijn, maar spreken nauwelijks Duits. De 2 mannen die er bij staan zijn airline piloten. Als ze horen, dat we de oceaan zijn overgestoken zijn ze sprakeloos van  bewondering. Piloten, die in Irak hebben gevlogen vinden ons moedig....   We praten nog een tijd over Amerika, beleefdheid in het Zuiden, van Persie, Robben en de Ronde van Vlaanderen. Weer zo’n onverwachte bijzondere ontmoeting.

Het is een zware betonnen steiger waar we aan liggen, toch is het grootste deel stukgeslagen door de hurricane. Ook aan de gevels op de kade zie je nog schade. Langs de Waterway zie je nu geregeld boten op de wal liggen. Soms zijn ze honderden meters het riet in geschoven. Die zullen niet zoveel schade hebben opgelopen in de modder en het riet, maar hoe krijg je ze er weer vanaf?In Jacksonville is elke straat een Weena. Veel parkeergarages en af en toe een mooi oud kantoorgebouw. Mooie muurschilderingen. We lopen een 2e hands boekhandel binnen. Binnen zien we pas hoe groot het is, deze vestiging Chamblin heeft 8000 boeken en uptown is een vestiging met 23000 boeken. We weten ons te beperken tot Hemingway, Franzen, Inerley, Kant en Hobbes. En de dvd’s Midnight in the garden of Good and Evil, de Savannah film. En Forest Gump.We lopen de grote hefbrug over en stappen aan de overkant op de monoraiI. Als hij aan komt rijden, zie ik tot mijn schrik geen bestuurder. Het blijkt een soort rollercoaster, die hard over de brug scheurt en schuin in de bochten hangt. Hoog boven de grond.... Om bij te komen bezoeken we één van de 13 breweries. Na wat proefglaasjes kiezen we een Kölsch en een double IPA. We houden van breweries.Er is een Israelische catamaran voor ons komen liggen. De boot heet El bon viento, zij is Spaanse. Weer naar de boekhandel om een stapel boeken in te leveren voor een credit van $ 15.00, waar ik een Franzen en American Future van Schama voor koop. Dan gaan we beiden naar de kapper, verschillende kappers en we zijn allebei tevreden. De Hollywood Cut Barbershop is een belevenis: reggae muziek, kunst aan de muur, intelligente gesprekken, perfecte haircut. The best haircut I had this trip, it was a 9, thank you Chris. Corey check out the fb page of Schorum, the barbershop in Rotterdam. They have a movie. De kapster Chris is ook heel tevreden en maakt buiten op de stoep foto’s van mijn hoofd. I felt like a moviestar. I still feel like a moviestar.Omdat de hefbrug beperkte openingstijden heeft, gaan we om 16.15 uur door de brug en leggen aan bij een parkje voor het honkbalstadion. Er lopen wat zwervers in het parkje, we liggen er als enige, midden in de stad voelde toch veiliger. Maar nu kunnen we morgen weg wanneer de stroom gunstig is. De temperatuur is opgelopen tot in de seventies, dat is rond 25 Celcius.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten