dinsdag 19 september 2017

Waiting for José 2
De zwarte gepanserde auto met donkere ramen passeert ons op nog geen 10 meter. Uit het Metropolitan Museum of Art liepen we 5th Avenue richting downtown en stuitten steeds op afgesloten kruispunten. Overal NYPD met zwaailichten, zwarte auto’s met donkere ramen, mannen met oortjes in pakken, agenten met speurhonden langs de stoep, zelfs mannen met kogelwerende vesten met Secret Service op de rug. Not so secret. Het is een spektakel. Door af en toe een halve straat om te lopen komen we verder. Ondertussen is duidelijk om wie het gaat. De President gaat naar een hotel op 5th Ave om de volgende dag de VN toe te spreken. Hij ging daar tekeer tegen Korea, Iran en Venezuela. Zwakke leiders hebben buitenlandse vijanden nodig.

Het MET was groot en uitzonderlijk. We kozen en paar afdelingen: Europese kunst 19e en 20e eeuw, Vlaamse en Hollandse meesters en Afrikaanse kunst. En dat is teveel, er is meer moderne kunst dan in het Stedelijk. Er hangen wel 10 geweldige Rembrandts en 3 Vermeers. Een zelfportret van van Gogh én de Irissen én de Cypressen. Als we niet meer kunnen opnemen gaan we naar buiten en lopen de 5th Ave naar het Zuiden. En toen dus al die zwaailichten en afzettingen.


Onze Amerikaanse vriend Ben ligt nog in het zuiden van Puorto Rico. Irma bleef ten noorden van het eiland, maar Maria gaat er recht over heen. We kennen de baai waar hij ligt goed, mangroven rondom. Maar iedereen zoekt daar een plek en als één boot los slaat.... voor je het weet lig je met een hoop boten in een hoek. Dan passeert het oog van de orkaan en krijg je de wind nog een keer uit de tegenovergestelde richting: alle boten naar de overkant....
Ook ons geliefde Dominica is zwaar getroffen. Alle daken zijn eraf en de zware regenbuien van Maria deden de rivieren aanzwellen. Bruggen en dorpjes spoelen dan weg. Toen we met Jori en Wijnand daar rondreden waren veel bruggen nog niet hersteld van de vorige orkaan. Het is een erg arm land. En ze zijn onafhankelijk, dus geen hulp uit een moederland.Volgende week is Maria hier. José blijft wat treuzelen. Er is zelfs een voorspelling, dat beide orkanen samenkomen (zie foto). Als we over een paar dagen vanuit New York de oceaan opgaan hebben we weinig wind en hoge golven. De inlaten van New Jersey zijn dan te gevaarlijk. Dus blijven we misschien wel tot eind volgende week hier in New Rochelle. Deze week kunnen we overdag niet langs het UN gebouw, vanwege de vergadering. Eerst maar de voorspellingen in de gaten houden. Het houdt ons dus nogal bezig. 


Toen hier op Glen Island nog big bands optraden, was er een liedje 45 minutes from Broadway over dit eiland. En dat is nog steeds zo. Voor een tientje voor de Uber en 2,75 voor de Subway sta je binnen 45 miunuten op Broadway. We mogen niet klagen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten