vrijdag 16 december 2016

Het zeil is gearriveerd


Het zeil is gearriveerd. Als je rekent, dat er vast wel een paar Spaanse feestdagen tussen zaten is twee weken verzendtijd nog redelijk. Het lag gisteravond bij de havenmeester, die zou ons waarschuwen als het er was. Had nog moeten gebeuren.
Dus maken we weer plannen. De wind is de komende dagen tussen Tenerife en Cabo Verde nogal stevig. Zondag lijkt een goede dag om aan de oversteek te beginnen. We gaan morgen met de bus naar Santa Cruz voor nog wat technische onderdelen (toggles en reparatiedoek). Donderdag de boot klaar maken. Vrijdag zien we Giuletta nog één keer, gaan we nog ergens heen en doen de laatste inkopen.


Weer uren aan de zender gezeten en de manual gelezen. Het begint te dagen. Ik ben hoopvol.
Toch maar nog een keer naar Los Abrigos gelopen in de hete zon.            
De busreis naar Santa Cruz is schokkend, dwz de bus schokt. Lijn 111 gaat over de snelweg en bij elke afrit is een bushalte. Pas als de chaufeur daar iemand ziet staan, gooit hij de bus de afrit op en gaat dan in de remmen. Ongeveer 10 meter voorbij de halte komt de bus tot stilstand, de passagiers rennen naar voren om in te stappen en dan gaat de bus weer de snelweg op. Het zijn korte opritten, maar dat mag niet deren, de auto’s gaan opzij of ze moeten hard remmen. En zo naar de volgende afrit. 

We halen de bootonderdelen en Rommy gaat naar de kapper. Ditmaal een echt Pittig Kort Kapsel (PKK). Deze kapster kon alleen maar dit model. Dwars door de stad naar het TEA, Tenerife Espacio de las Artes. Het gebouw van de Meuron en Herzog. Oscar Rodriges: mooie schilderijen in de stijl van Picasso. We zien hier veel Spaanse schilders, die op Picasso lijken. Of lijkt Picasso op veel Spaanse schilders? De lunch nuttigen we op de trappen van het Auditorium. Ik heb eerder verteld over de valk (falcone), die twee keer per dag de vogels bij het gebouw wegjaagt. Vandaag komen we de valkenier tegen. Trots poseren de valk en de valkenier voor mijn onderwatercamera.


Daarna terug met de bus. Van afrit naar afrit.
Aan boord worden we geinterviewd door Frieda voor het online zeilblad Zilt. Wat het verschil is met de vorige reis? Antwoord: We zijn veel minder zenuwachtig, minder bang (herstel, ik minder bang, Rommy minder bezorgd). De boot is verbeterd (verstaging, motor, zeilen, zender, interieur). We hoeven niet alles te zien, nemen meer de tijd. En er is het tweede jaar met in ieder geval Cuba en de Golf van Mexico. Frieda was zelf met de Puff in Cuba geweest en was erg enthousiast. Oh ja, nog een antwoord: we hoeven niet meer zo heel zuinig te doen, het ABP betaald meer dan we nodig hebben. Of de leeftijd niet gaat tellen? Antwoord: Vorige keer begonnen we bekaf aan de reis, nu ging het wat rustiger. Verder maken we nu steeds blauwe bergwandelingen, dus de conditie is veel beter.
 

We zijn nog niet helemaal gelukkig met onze as. Er druppelt water en of die nou echt vast zit? Marc de bootmonteur kijkt ernaar. Ja en die ontdekt ook nog een beetje speling, die misschien van de schroef komt. Toch beter dit in orde brengen, we moeten nog twee jaar verder. Is het advies van Marc en die is betrouwbaar. Hij is een Nederlander. Het werk aan de as kost een paar uur, maar wanneer is de kraan beschikbaar om de boot op de kant te zetten? Rafael, de havenmeester is niet gemakkelijk over te halen, gelukkig staat Marc me in het Spaans bij. Vale, vale (ok), woensdag om vijf uur eruit en de volgende morgen er weer in. Dus we vertrekken 4 dagen later.

De toggle die we bij de rigger in Santa Cruz haalden past precies, maar ik heb een andere terminal nodig. Weer ga ik met de bus, dit keer minder schokkend. De terminal is goed maar moet 1 mm dunner worden geslepen. Zo blijf je bezig. In de bus over de staatsleer van Spinoza gelezen en onderweg bij het commerciele centrum uitgestapt. Eerder zag ik daar een barbershop. Nu heb ik opgeschoren haar, model Pelle. De barber toont me trots de blikjes pommade van Sjeurom. Hij vertelt op youtube filmpjes over Sjeurom te bekijken. Ik vertel over mijn vriend John, die baardmodel is bij Sjeurom. We hebben een leuk Spaans/Italiaans gesprek. Het gaat dus over Schorum aan de Binnenweg, wereldberoemd.
Ik onderbreek het typen nu even
om een foto van mezelf te maken. We houden jullie graag op de hoogte van onze kapsels.
Ik kom thuis met de pommade van Schorum in en hoor dat Lynn is gepromoveerd tot consultant. Trotse ouders. Een goede dag na de asdonderdag. Vorige week werd een onderzoek van Jori vermeld in het FD. Het gaat goed.
We hadden de Giuletta gecanceld, het wordt nu de dag voor vertrek. Ik zag vandaag een rode de heuvel opgrommen. Oh.

1 opmerking:

 1. Leuk reisverhaal, en er is ook een directe bus van en naar Santa Cruz, dan heb je wat minder van die "vervelende" stops :-)
  Moest je meer willen lezen over Tenerife en de lokale cultuur, kijk dan even op mijn blog:
  http://www.tenerifevakantie.com
  Nog veel reisplezier,
  Guy

  BeantwoordenVerwijderen