vrijdag 30 december 2016

Geen Tweede Kerstdag


Ze hebben hier geen Tweede Kerstdag, dus kan ik vandaag lekker naar Miriam la dentista. Meer dan een uur spuiten, boren en hakken. Ze neuriet onder het boren, wat toch een soort niks-aan-de-hand gevoel geeft. En heel vakbekwaam. Voor zover je dat, als onderliggende partij kan beoordelen. De X-Ray toont ze op een groot flatscreen met veel uitleg. Maar ik begreep het niet helemaal, mijn tandheel-Engels is niet al te best, haar uitspraak evenmin. In ieder geval: één kies is helemaal gerenoveerd, een andere heeft een tijdelijke vulling met “medicine” op de zenuw. Als dat donderdag pijnloos is, komt er een defenitieve vulling en is het klaar. Als het niet pijnloos is: rootcanal treatment van 6 dagen.


Huren we toch twee dagen een auto. Vergeet het maar, het is Kerst, de hotels zijn vol, de auto’s zijn verhuurd. Voor € 230 kun je nog een Panda huren. We gaan iets anders verzinnen. En ik wil geen Panda meer.
We kijken op Uitzending Gemist naar Pettycoat: Groningen en den Haag in de zestiger jaren. Er is wel wat aan te merken op deze serie, maar het roert mij. Mijn vader deed voor de oorlog in Oude Pekela mee aan de stakingen in de strokarton. De directeur (de baron) ontsloeg geregeld alle arbeiders. Dan moest mijn vader met de pet in de hand naar het kantoor om te vragen of hij terug kon komen. Op een dag had hij er genoeg van en ging voor de Centra boodschappen bezorgen bij de boeren.                                                                                                                                               Strokartonstakingen (van na de oorlog) en de Centra komen voor in Pettycoat. Een broer van mijn vader, ome Jan, had later een kruidenierswinkel in Oude Pekela. In de vakantie mocht ik daar helpen, pakken Sunlight naar boven brengen. De winkel in Pettycoat is bijna een kopie van de winkel van mijn oom. In een schuurtje achter de winkel zat mijn opa (Johan Gerard Hoendervanger) sigaren te maken voor de Champ Clark fabriek in Nieuwe Pekela. Ik ben nog steeds op zoek naar een sigarenplank van die fabriek. Je vindt alleen maar die uit Brabant. De sigarenfabrieken deden veel met thuiswerkers: geen stakingen, geen inspectie en geen gebouw. Lees maar eens op internet over de leef en werkomstandigheden toen in de veenkoloniën. Dan zeur je niet meer om glutenvrij openbaar vervoer.
      

Weer naar La Galeta gelopen. Een havenstadje op 2 uur lopen ten zuiden van hier. De vorige keer eindigde de wandeling in een spectaculaire route onder de rotsen door. Nu stonden er zoveel golven, dat we bovenlangs over de berg moesten. Ook mooi. Met de bus terug. We drinken een kopje thee op de catamaran van Willem en Hetty. De warme thee geeft weer kiespijn. Morgen maar kijken. Manana.   


Manana (woensdag) gaat het beter met de kies. We wandelen 2 uur de andere kant op.  Voorbij Los Abrigos, langs een zwembad in de rotsen, langs een homo-strand, om een bananenplantage heen, naar de baai bij Montana Roja. Weer met de bus terug.


En donderdag zijn ze in de kliniek blij met het verdwijnen van de pijn en gaat de definitieve vulling erin. Dit keer zonder verdoving, alleen met neuriën. Was te doen.
We lopen samen omhoog naar het commerciële centrum. Elastiek bij de mega China Market, printerinkt bij een soort mediamarkt en proviand bij de Hyperdino. Vier boxen met eten en drinken, die later bezorgd worden bij de boot. De wind is vrijdagmiddag wat minder, dus dan vertrekken we naar Kaap Verdie. Duurt zeven dagen. Soms staat daar tussen de eilanden een bak wind. Als dat te erg is, gaan we 100 mijl ten Noorden rechtsaf naar Barbados. Van dat punt zijn we in twee en halve week de sloot over. 


Het blijft vrijdag hard doorwaaien, pas in de nacht zal het afnemen. Dus zatermorgen is het vertrek. We hebben hier 27 dagen gelegen. Dat was niet de bedoeling, maar zo is het gelopen. We zullen tijdens de oversteek een paar keer met de kortegolfzender een paar regels op het blog plaatsen.
Afbuigen ten Noorden van Cabo Verde gaan we niet doen. Dan varen we rechtstreeks een depressie in. De Oostelijke winden zitten een stuk zuidelijker. Mogelijk dat de situatie over een week is veranderd, dat er dan wel een passaatwind staat. Dat gaan we vanuit Cabo Verde bekijken.
Wij wensen iedereen een prettige jaarwisseling. Wij kunnen onderweg geen vuurwerk afsteken. Voor je het weet ontketen je een grote Search and Rescue operatie. Aangenomen, dat die werken op oudejaarsavond.

                                                                                

1 opmerking:

  1. Gordon oversteek , rustig weer , goede winden , gelukkig nieuwjaar , nu is alles perfect met de boot en de bemanning dus het zal vlot verlopen , have fun

    BeantwoordenVerwijderen