donderdag 7 december 2017

Tom Jones en Wubbo Ockels




De spreker van de dag is Tom Jones: 5 vluchten met de spaceshuttle, PhD in de fysica, testpiloot en B52 piloot. Hij vertelt over hoe hij astronaut werd, over de vluchten en over de toekomstige ruimtevaart. Hij werd na 3 mislukte sollicitaties gekozen uit 3000 gegadigden. Tegenwoordig krijgt de NASA 23.000 sollicitaties per jaar. We gaan toch maar niet met hem op de foto. Met die andere Tom Jones hadden we wel gewild.


Alle presentaties zijn heel verteerbaar, optimistisch en af en toe te glad. Adembenemende 3D films. De raketten, capsules, maanwagentjes, ruimtepakken zijn erg interessant. Een spaceshuttle is zo groot als 4 RET-bussen en de Apollo raketten zijn nog groter. In een simulator maak je een lancering mee en de bustocht langs de lanceerplaatsen en bouwhallen duurt 2 uur. Als je in de buurt bent: aanrader. Nergens een spoor van onze zeilvriend Wubbo. Er zijn 560 mensen in de ruimte geweest, logisch dus. De Challenger waarmee Wubbo is gegaan had een lekkende pakking en ontplofte de volgende vlucht.


Maar aan mislukkingen is weinig aandacht besteed, behalve aan de 3 Apollo-1 astronauten, die bij een dress-rehearsal verbranden. Dat was een reden om er extra tegen aan te gaan, van je fouten te leren en alles te verbeteren. Dat is de spirit. Follow your star, don’t give up, do it because it is hard, yes you can.... En het is ongeloofelijk, wat ze hebben gepresteerd.


Bij elk gebouw staan dranghekken, maar we lopen er met de vijf andere bezoeker omheen. Het seizoen is voorbij.
We laten ons door de Uber afzetten bij de local brewery, waar anders. Leuk gesprek met de brouwer. De Foggy IPA smaakt me te melkig, de Pleasure Chest IPA is lekker. Ik fotografeer nog even de pisbak en we nemen een six-pack Pleasure Chest mee voor op de boot. Het blikje is sexistisch.


Het nieuws: De president heeft zichzelf en zijn zakenvrieden miljarden rijker gemaakt ten kost van de staatsschuld. Gisteren heeft hij het Palestijnse conflict goed aangewakkerd en de mensen uit 6 moslimlanden mogen de USA niet meer in. Het goede nieuws is, dat de één na de andere machtige man valt vanwege sexual harassment. De Senatoren, Moore en Trump gaan vrijuit. Twee grote natuurgebieden worden drastisch verkleind, maar die waren door Clinton en Obama opgericht. Het is de man’s  grote missie: alles wat Obama deed ongedaan maken. En weer een onnodige oorlog beginnen, dan verstomt de kritiek. Volgens historici waren er twee noodzakelijke oorlogen: de Civil War en WO2. Maar ik zou daar ook het beeindigen van WO1 bij tellen. 


We varen de Indian River af en komen al aardig in het Zuiden, want we kunnen weer in het water duiken. Nog wel fris, maar als je er door bent.... je kent het wel. We zijn op weg naar Stuart op de St Lucie River. Michelle heeft daar haar Captains License behaald en dat gaan we vieren.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten