donderdag 17 augustus 2017

Block Island


Bij het uitvaren nemen we nog een foto van Atlantic City. De zon staat goed, het is mooie skyline.
Na 5 uur rustig moteren ankeren we in de baai van Barnegat. Nederlandse settlers noemden het Branding Gat, vanwege de branding bij harde wind. Nog steeds is deze inlet onstuimig bij harde wind, vandaag is er rustig. Hoewel: het water is nu onstuimig door langs scheurende powerboten. We liggen, verwijderd van de geul met powerboten, op 1,4 meter diep water. Je kan er staan, tijd om de snelheidsmeter weer gangbaar te maken. Die is na 2 weken stil liggen in Beaufort vast gegroeid. We weten de snelheid over de grond wel, maar het is fijn om de snelheid door het water te weten (het verschil is de stroom).

We maken een plan: een dag-nacht-dag oversteek naar Block Island, ten noord-oosten van Long Island. Steken we overdag de scheepvaart-routes naar New York over en zijn we om 12 uur bij de noordpunt van Long Island.

Weer voor de kust zien we waar al die motorboten vandaan kwamen: er ligt een “fish haven”. Een rechthoekig stuk waar de zeebodem is volgegooid met autowrakken, puin en betonnen hokjes. We tellen ongeveer 60 boten, de rechthoek is vol.

Tijdens de oversteek langs New York kruist één vrachtschip met bestemming Montreal voor ons langs en als we bij donker de scheepvaartroutes zijn gepasseerd, komt de Queen Mary 2 achter ons langs. Ik hoor flarden van het radiogesprek met Traffic Control: geen bijzonderheden, alleen een zeiljacht. Dat zijn wij dus. De wind is matig uit ZO en wordt later zwak Z. Eerst nog een regenbui met windkracht 6. Het wieltje van de snelheidsmeter gaat lopen als we 7,3 Kts varen (gangbaar maken was niet gelukt op de ankerplek).

Het is 120 nM motorzeilen. We vangen 3 makrelen en een tonijn. Rommy heeft het vissen zo’n beetje overgenomen. Ik doe nog het onthaken, doodslaan en fileren. En het bakken natuurlijk...
En we lezen: De Welwillenden en The American Expirement vol3. Wie De Welwillenden nog niet heeft gelezen: je begint te begrijpen hoe het is gegaan met de hollocaust en het is meesterlijk geschreven.
Block Island is ontdekt door Verrazano en in 1614 in kaart gebracht door Adriaen Block. Hij noemde het eiland naar zichzelf. Het is een wandel-eiland, heuvels, kreken, baaien en een oud havenstadje. Geen grote hotels, wel oude landhuizen. In het midden een beschut meer, daar liggen 200 boten. We pakken  een rustig plekje aan de rand. We lopen een eerste rondje van 1 ½ uur en drinken dan een lager en een ipa in de Aor (roeispaan). Keuze uit 12 tapbieren.
In het Historic Museum zien we op een antieke kaart, dat Adriaen de Block het eiland Adriaen Eylant noemde en twee eilanden langs de kust Texel en Vlieland. Het is dus enkel Block Island geworden. De natives zijn uitgeroeid omdat ze een blanke hadden vermoord.
Er zijn altijd veel Nederlandse vlaggen aan de gevels van winkels en bedrijven. Op de witte baan staat dan: OPEN, SALE of WELCOME. Ze hebben geen idee, dat het de Nederlandse vlag is.

Een vrouw komt op een peddle board voorbij. Holland? My grandmother lived in Holland during the war. The last year? Yes, she ate tulips. Terrible.. Ze peddelt weer door.
Vandaag, dinsdag wilden we Block Island verlaten en oversteken naar Newport, maar voor de kust passeert de orkaan Gert. Daar liggen we ver genoeg van af, maar de orkaan geeft wel hoge deining langs de kust. We wachten nog twee dagen. Het buitenboord motortje heeft weer een verstopte low speed sproeier, die maken we schoon en wandelen dan 2 ½ uur bij de Noordpunt. Morgen, donderdag naar Newport en Bristol met het Herreshoff Museum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten