woensdag 26 juni 2013

Horta

 

     “Port of Horta***, Built in 1876 is the principal port-of-call for many transatlantic yachts. The seawall is of special interest, as it is covered with hundreds of paintings and messages left by seatravellers who call in at the port.”

Aldus de toeristische gids. We zijn hier dus zelf een bezienswaardigheid. Verder is er het café Sport, volgens sommigen het mooiste café van de wereld. Hemingway had er zijn vaste plek, maar zo zijn er nog wel meer. Ik bedoel café’s waar Hemmingway een vaste plek had.

 
Recht tegenover ligt het eiland Pico. Een flauw oplopende berg van 3000m, de top in de wolken.


We zijn net voor sluitingstijd (of eigenlijk een kwartier na sluitingstijd, maar we zijn niet in Nederland), om een aandrijfriem voor de stuurautomaat te kopen. Met zoveel haast koop je dus de verkeerde. Dinsdag ruilen, want maandag is het feest van St Joa. We wandelen door Horta, kijken in de kerk naar het begin van een mis (ziet er vreemd uit, maar de mensen doen alsof het heel gewoon is) en eindigen in café Sport. Aan de balken en aan de wand hangen honderden vlaggetjes van zeilboten, die hier geweest zijn. We herkennen die van de Eendracht. Dan zie ik achter Rommy tussen alle vlaggetjes het bekende geel-blauw met een krab. De vlag van wsv Herkingen!!  Met de tekst  “ Minor 2012 Tjebbe Pauli ”


Aan boord doe ik nog wat klussen en Lola en Life uit Kopenhagen komen  in de dinghy voorbij varen. Ze komen aan boord en we hebben een gezellige avond.

Ik tel 130 masten hier in de haven. En Lola vertelde, dat er vorige week nog meer boten lagen. Het is dus niet erg uniek, zo’n Atlantische oversteek. Desalniettemin is het voor ons een unieke ervaring .Later komt de Quies 2 van Jan Willem en Atti tegenover ons liggen. We hebben elkaar veel gezien in Spanje en voor het laatst in Santa Cruz op Tenerife. Ze zijn een tijd terug geweest in Nijkerk. Atti had haar been gebroken, Jan Willem had zijn enkel verstuikt. Verder was alles goed.


 
We nemen de bus van 11.45 uur, die het eiland rond gaat. Het is de enige bus, dus je kunt niet uitstappen. Met de Schotten achter ons gezeten, zien we prachtige uitzichten, groene hellingen. Op de Oostpunt staat een vuurtoren achter een hoge rots. Dat komt omdat in 1975 een vulkaanuitbarsting voor een nieuwe punt aan het eiland heeft gezorgd. Na twee uur zijn we weer terug in Horta.


                                          de vulkanische landuitbreiding

Bij Mid Atlantic Yacht Service zijn de goede aandrijfriemen binnen gekomen. We monteren nog een val voor de kotterstag bij de tweede zaling. Op de kade staat een busje van Jean Pierre Repair. We spreken eerst Engels, maar hij blijkt een Vlaming te zijn. Morgen brengt hij een nieuwe stopkabel voor de Yanmar.

We kijken naar de weerkaarten. Er ligt een hoge druk gebied tussen de Azoren en Engeland. Als we morgen of overmorgen drie dagen naar het Noorden varen komen we in de Westelijke wind ten Noorden van het Hoog. Dan kunnen we voor de wind naar het Kanaal varen. Dat is voorlopig het plan. Morgen de klussen afmaken, tanken en verse waren inslaan.
 
 
In de ochtend is er een mail van Coen. Zij liggen op Pico, hier tegenover. Dat is voor ons ook een optie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten