dinsdag 12 juli 2022

Azoren NW Europa deel 2

Azoren NW Europa dl2

We naderen eindelijk The Scillies, de ZW punt van engeland. Waarschijnlijk vanacht zullen we ze zien...

Datheeft wel enige frustraties gekost. Steeds was de wind uit Noord Oostelijk richting, en dus moesten we opkruisen. Zo hebben we dan eerst 1 en later nog twee dagen in NNW-elijke richting gevarenmet geen of nauwelijks voortgang in de gewenste richting. En dat doet wat met een mens. Daar wordt je chagerijnig van. En als dan ook het weer niet mee werkt... Stteds was alles grijs. Geen zonnettje, nee soms (meestal 's nachts) kwamen de wolken naar beneden wardoor je opeens wel wat sterren zag maar de horizon verdween. Ik hoef niet uit teleggn dan het dan ook niet lkker droog is aan dek....

Later kregen we wat meer wind waardoor het in de kajuit ook steeds natter werd. Alle kussens en kleren zijn nu vochtig.

Er waren ook steeds minder dieren te zien: De Portugese oorlogs schepen werden kleiner en kleiner, de bruine meeuwen hebben al enkel dagen niet meer gezien, wel het zwarte vogeltje dat lijkt op een zwaluw. . Inmiddels zijn er wel Jan van Genten en een witte meeuwensoort dat erg gedrongen is (geen staart en stompe kop). Vissen hebben we niet gezien,noch gevangen ondanks alle pogingen daartoe. Wit flank dolfijnen hebben we gelukkig nog wel regelmtig gezien. Totdat we op de Keltische zee terecht kwamen (daar loopt ineens de bodemop van enkee kilometers diepte naar ca 200 meter). Daat werden we begroet door echte tuimelaars; de Flipper onder de dolfijnen (voor de oudere lezer).

Gelukkig klaarde het enkel dagen geleden op. Eerst 's morgens een vaag zonnetjte later een blauwe hemel.Maar er zat nog welveel vocht in de lucht, dus 's nachts was het weer bewolkt. Volgende dag meer zon. Tot in de loop van de ochtend er een wolk neeer daalde tot op zeeniveau en over ons heen kwamliggen. Wer mist zoals 's nachts. Gelukkig duurde dat geen uren..... De wind was nogal wisselend. Tijdens mijn nachtwacht nam hij toe. ik kon een reefaktie nog uitstellen tot de wachtwissel, mar toen Geert Jan kwam hebben we een rif gelegd. Nog geen 5 miuten later zakte de wind in en werd het weer hele maal rustig. Zo kun je maar bezig blijven...

Toch zijn er ook hele mooie momenten: Op eengegeven moment zaten we met zn drieen naar de zonsondergang te kijken. "Het zou toch mooi zijn als er nu een walvis verschijnt". En op dat moment zwom er een dolfijn tussen ons en de zon in. Ongelofelijk en prachtig.

Afgelopen nacht een zwak windje uit ZO richting.Soms motoren soms zeien (in de goede richting!!!) Tijdens mijn wacht lag er ten zuiden van ons een Spaanse visfabriek waaromheen tientallen vissers aan he vissen waren.Enkelen kwamen me schunvan achterin inhalen. Lastig te zien of ze dan voor of achterlangs gaan. Want omdat ik op de motor voer werd de WiFi met AIS signalen verstoord waardoor ik geen goed AIS beeld meer had. Het was wel zaak omkoers en snelheid te behuden want het lee erop dat de vissers net achter me langs stuurden. Zoals altijd liep alles weer goed af en voeren ze inderdaad achter me langs.
Even later kwamGeert Jans hoofd uit het luik: afwisseling van de wacht. Ik had hem nog niet verteld dat er inmiddels genoeg wind zou zijn om te zeilen toen de motor er spontaan mee uit scheed. Meteen iedereen volop wakker. Wat kon dat nu zijn. De dieselhadden we gisteren nog aangevuldmet 40 liter uit de jerrycans, dus die kon het niet zijn. Nog naals starten waarop de motormeteen weer afsloeg leerde mij dat het de dieseltoevoer moest zijn. Waarschijnlijk verstopte filters. Dus ging Rommy op zoek naar de reserve exemplaren. Nadat ze de helevoorraadkamer overhoop had gehaald heeft ze ze inderdaad gevonden. Net voordat ik het eerste filter los wilde draaien zag ik een scheur in de dieselslang. Daardor zoog de motor duslucht inplaats van diesel aan.Dat was gelukkig snelverholpen. Dus om 04:00 uur, een uur na het stilvallen van de motor deed hij het weer. Met een voldaan gevoelkonden de slaapwachten weer opgepakt worden.

Vandaag prachtig weer, Zon en een windje dat maakt dat we de Scillies halve wind kunnen bezeilen als er tenminste genoeg wind is om te zeilen. Dus vanmorgen maar weer een baddersessie gehouden. Met een grote emmerzeewater op het voordek en dan maar badderen en haren wassen. Heerlijk weer een schoon gevoel. Verder weer een poging om de boot weer wat te drogen..... Kortom heerlijk rustig genieten van rustig zomerweerterwijl we de goede kant op zeilen. Waarschijnlijk vannacht passeren we de Scillies enkomen we in het Kanaal. Helaas lijkt er nog wat NO wind en windstiltes in het verschiet te liggen. Maar we ruiken de stal dus hopen om een ZW wind die ons o naar huis blast. Het is wat het is en zullen wel zien wat het wordt.... Genietn van het hier en nu van de mooie zee.
Sent from Iridium Mail & Web.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten