zondag 26 juni 2022

Ponta Delgada (Sao Miguel)

Ponta Delgada (Sao Miquel)


Van Horta naar Ponta Delgada is ca 150 nM dus 1,5 dag varen.
Aangekomen om 13:00 lokale tijddus sloot het havenkantoor en de immigratie voor 1 uur. Daarna heeft Rommy snel de papierwinkel geregeld en zijn we verhuisd naar de jachthaven.
Donderdagmiddag niet veel meer gedaan. Het plan was on op zondag te vertrekken richting Nederland.
Met twwe dagen te besteden hebben we besloten 1 boot-voorbereidingsdag te houden en 1 dag vooreen leuke aktiviteit.
Alle autoverhuuren eilandtours leken volgeboekt dus zijn Geert Jan en ik vrijdags morgens naar de scooterverhuur gegaan. We hebben voor zaterdag 1 kleine en 1 grote scooter kunnen huren. De vrijdag werd daarmee dus klus en inkopen dag.
Porta Delgada is een grote stad met ca 100.000 inwoners, flat gebouwen en zelfs een toren flat. Het oude centrum is leuk om doorhen te wandelen met veel kleine winkeltjes, veel restaurants en kerken. De grote supermarkt ligt net achter het centrum en was dus iets verder lopen, maar wel te doen.
Zaterdag hebben we de scooters (1x50cc 1x 125 cc) opgehaald en zijn Jos op de kleien en Geert Jan met Rommy achterop op de grote scooter gaan rijden. Aan de oostkant van het eiland ligt een grote vulkaanmet meerdere kratermeren. Volgens de touristenfolders zou het enemeer glauw moeten zijn en het naast gelegen meer groen. Helaas was in het blauwe meer de algengroei dusdanig uitgebroken dat nu beide meren groen zijn. Inhet 'blauwe" meer lag wel een of ander werktuig om wier te maaien of zo, dus er wordt aan gewerkt om de situatie te herstellen. Naast de meren, dus in de kratermond ligt ook nog een heel dorp.
Hel hele landschap zowel binnen als buiten de kratermond is geweldig mooi. Niet te beschrijven zo mooi dus dat ga ik ook niet doen. Maar dat we er van genoten hebbe mag duidelijk zijn.
Daarna zijn we aan de oostzijde naar beneden gereden en de kustweg langs denoordkant van het eilend gevolgd. Het eiland is ca 60 km lang dus we hebben niet de gehele weg gevolgd. Dat was gelukkig ook niet nodig want van zo lang op een scootertje rijden wordt je wel wat stijf.
Halverwege de noordkust zijn we afgeslagen het binneland weer in naar de vulkaan Barrosa
Daar zijn warm water bronnen, waarmee ze baden vullen en waar je dus in mag "zwemmen". Rommy en ik hadden badkledij bij ons en zijn nu dus door de werking van de mineralen in het water jaren jonger! Ook kon je daar onder de waterval gaan staan (was wel"koud" water) dus dat kan ook weer van mijn bucket list. Zo'n kloof met warmwater is natuurlijk ideaal voor de plantengroei. Ze noemn het bos daar dus ook regenwoud.. Opvallend waren de reuzen varens van 2 tot 3 meter hoog die we al eerder gezien hadden op Pico. Het deed mij erg denken aan Burgers bush in de dierntuin in Arnhem. Maar dan echt!!!

Er wordt ook op industriele schaal geothermisch water opgepompt en gebruikt voor elektriciteitsopwekking. Met het warme water wordt eerst een stof met een laag kookpunt , aan het koken gebracht waana de damphiervan gebruikt wordt op een turbine aan te drijven. Zo wordt het eiland voorzien van elektriciteit in plaats van een olie gestookte centrale zoals op Pico.

Daarna zijn we terug gereden naar de boot. Dus eerst de berg af met hellingen van 10% en vele bochten en, zeker bovenaan de berg, flinke wind die plotseling om de hoek kwam waaien. Het stuur dus goed vasthouden!!!

Ook op dit eilendgroeien naast de wegen zeer veel Hortensia's. Het is duidelijk dat dit de nationale plant is van de Azoren (en de naam heeft verwantschap met Horta). Alleen waren meeste de Hortensia's op Horta nog niet in bloei en hier wel!
Terug op de boot waren we allen zeer vermoeid door de vele geweldig mooie indrukken, het rijden en vooral van het zitten op een scooter.

's Avonds uit eten gegaan als afscheid van e Azoren. Het was in lijn met de hele dag: Geweldig goed.

Zondag morgen bij het opstaan was er geen wind. De weerkaarten gaven ook aan dat er niet veel te verwachten zou zijn. Dus hebben we moeten besluiten het vertrek uit te stellen (tot waarschijnlijk dinsdag). Het is niet anders; bij zeilen bepaalt de wind de reis.

Dus zondag een wandeling gemaakt die Geert Jan op internet gevonden had. Als je bij het centrum van de stad vertrekt (wan daar liggen we) dat gaat zo'n rondwandeling vooral door bewoont gebied en niet door de natuur. Maar het geeft wel een goedeindruk hoe men hier leeft. Ook zijn we daarbij langs de kassen gekomen waar ze ananassen kweken. Helaas zijn die in tegenstelling tot de meeste ander roducten wel erg duur (ca 10 Euro per stuk!!)

En zover zijn we nu. Voor morgen nog wat leuks bedenken en hopelijk dinsdag toch vertrekken. Gelukkig is alles hier op de Azoren goed betaalbaar en niet zo duur als in Bermuda ;-)



Sent from Iridium Mail & Web.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten