zondag 26 juni 2022

Horta

Horta


Na de aankost na20dagen zee in Horta hebben we de deerste dag niets gedaan. Beetje aanrommelen en een beetje benenstrekken. 's Avond Pizza gegeten bij PapaPizzaa. Een eenvoudige zaaltje met tafeltjes en stoeltjes maar waar ook een hoop inwoners van het eiland Faial hun pizza koen halen.

De tweede dag bestond uit dwat klussen en de hoogstnoodzakelijke was doen.
Daarna zijn we een dagje met de veerboot overgestoken naar het buur eiandPico, waar we een rondrit in een taxi hebben gemaakt waarbij we alle bizondere plekken van Pico hebben gezien. De tocht eindigde bij de vulkaan. Op 1200 meter hoogte is er een kantoor waar je je moet melden als je verder naar boven wilt lopen. Ca 3 uur lopennaar de top en dan 4 uur terug naar beneden. Dat hebben we niet gedaan, maar we hadden wel het geluk dat de top net even zichtbaar werd tssen de wolken door.. Verder is de wijnbouw op Pico heel opvallend: om een of twee druivenstokken maken ze een muurtje van lavastenen. Dat biedt bescherming tegen de wind. zo ntstaan er doolhoven van muurtjes waartussen de wijn groeit. Een zeer arbeidstensieve manier van wijnbouw, want ook het plukkenmoet met de hand tussen al die muurtjes gebeuren.

Een andere beeld dat me bij geleven i is het landschap met een stuk of 7 kratertjes .Kleine kratertjes op de flanken van de grote vulkaan Pico. Nooit gewten dat een vulkaan van die pukkeltjes heeft.
Ge grote grot de vulkaan in had een maximum aantal bezoekers. Zonder reservering kon je er dus niet terecht. Gelukkig wist Maria onze taxi chaufeuze en gids, wel een andere grot. Kleiener , gratis en niet bezocht door andren (op dat moment). Toch welindrukwekkend om door zo'n grot door de berg te lopen en er 100 m verder weer uit te komen. Echt zo'n gat waardoor de vulkaan aan het blazen is geweest.

Bij elkdorp hebbenzewel ee plek gemaakt om vaaf de rotsen goed te kunnen zwemmen. de meeste van die plekken met grtis buitendouche.
Een bezoek aan een walvismuseumbehoordeook tot de attracties die we bezocht hebben. Met de bij behorende film gaf het een goede indruk hoe op de Azoren vroeger de walvisindustrieeruit zag. Het vangen , doden,en villen van de walvissen was puur handwerk, zonder exploderende harpoens enz. Gewoon vanuit een grote (zeil-)kano. Niet helemaal in overeenstemming met de huidige dekwijze, maar toch. In t museum stonden ook enkele van de (zeil-)kano's. Erg kunstig gemaakt. In Horta lagen er een stukof 6 op de helling en werden gebrikt voor roeitrainingen. Dus de historie leeft nog voort.

Martin en Hillary van de Chardony of Solant en Dan van de Hazel James hadden op Horta ee auo gehuurd voor enkele dagen. Ze hadden nog een 4e plek over of er iemand van ons interresse had. Nou dat had ik wel. Dus ben ik een dag met hen o stap heweest.
Eerst naar boven gereden over een lange weg met veel gaten en kuilen naar boven. Naar de top van de vulkaan die Faial gevormd heeft. Daarboven kan je prachtig waandelenop de top van de kraterrand. Helaas, helaas, het was erg mistig zowel aan de buitenzijde van de vukaar als in de kratermond. Heel eve trok de mist op maar dat duurde nauwelijks lang genoeg omeen foto te maken. Dus die wandeling hebben we maar gauw afgebroken.
We zijn toen naar de west (?) punt van het eiland gereden. (het eiland meet ca 50 bij 10 km).
Daar is net buiten het eiland dus in zee , in 1957 een uitbraak geweest.Er is toen een heel stuk land tegen het eiland aangeplakt. De vuurtoren die daar stond heeft daarbij zijn functie verloren, wanr er ligt nu een berg VOOR de vuurtoren. Die hoek van het bestaande eiland is daarbij onder eem meters dikke (tot 5 meter) laag as terecht gekomen, waarop nu de eerste vegetatie probeert te groeien. Indrukwekkend om daarop te wandelen. Ook is daar nu een museum gevestig over vulkanisme en de uitbraak van 1957 in het bijzonder. Daarbij vertonen ze dan ook een 3D film over het ontstaan va de aarden en de uitbraak daar. Het is net zo levensecht als de film in de Efteling!! Al met al een heel mooi museum. En een goede plek om rond te wandelen op de dikke laag as.

De weersituatie was niet geweldig. In plaats van de gebruikeleke ZW wind was hij steeds Noord en later ook met buien. Dat heeft te maken met het mooie weer in Nederland. De hoge ruk gebieden daar zorgen voor de verkeerde wind hier.
Na 7 dagenlijkt het even betr te worden en zijn we dus op weg gegaan naar Pornt Del Prada (of zoiets) op het meest oostelijk gelegen eiland, ca 150 nM varen. Daar schijnt de hoofstad van de Azoren te zijn en zeer geschikt voor de inkopen voor de thuisreis.

Tot zover vanuit de Annalena varend onderlangs Pico.





Sent from Iridium Mail & Web.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten