donderdag 2 juni 2022

De grote oversteek (vervolg 1)

De grote oversteek (vervolg 1)

Vandaag, donderdag, precies 1 week inderweg. Afgelegd in de juiste richting: ca 600 nM van de ca 1800 totaal. Dus nog 2 weken te gaan.....
Dat komt omdat we om windstiltes en gebieden met veel wind te ontlopen nogal wat aan het zigzaggen zijn geweest. Bij voorbeeld de eerste dag zin we 100 mijl naar het noorden gegaan, nu zijn we weer onderweg in een ZO stelijke richting, omdat er harde wind aan komt ten noorden van ons. Klinkt niet geweldig allemaal, maar dat is schijn. Tot nu toe hebben we continue kunnen zeilen (hoewel we soms minder dan 3 knopen gingen, maa da was voor de slapers dan weer lekker rustig). Ook hebben we geen harde wind gehad. Dus ons hoor je niet klagen. Enkele andere zeilers waarmee we in Bermuda contact hadden en die we nu dagelijks via de ssb radio spreken hebben wel windstiltes gehad, met alle frustraties van dien.
Volgens de verwachtingen kunnen we morgen als de depressie ver boven ons langs getrokken is in een rechte lijnnaar deAzoren sturen. Dus "Horta, here we come!!"

Zoals ik al schreef, hebben we op gezette tijden contact met medezeilers die ook de bestemming Azoren hebben. Sommige van hen hebben een professionele weather router man ergens op de vaste wal die ze adviezen geeft over de te varen richtingen. Deze gegevens worden grif verdeelt onder alle overstekers. En ieder baseert zijn eigen beslissingen op alle terbeschikkingstaande gegevens,die naast de genoemde adviezen bestaat uit de grib files die mbv de IrridiumGo binnen gehaald worden. Ook email cocntact me medezeilers via de satelliet is er regelmatig met namevoor hen die GEEN SSB radio hebben.

Verder gebeurt er aan boord niet zo veel. we zijn in eenbepaald ritme gekoemn:
om ca 16:00 avondmaaltijd gevolgd door de afwas en koffie en thee. Dan ga ik naar bed en GeertJan 3 uur later. Ommiddernacht los ik Rommy af van de wacht. Meestalis er dan niet zoveel wind meer mar net genoeg om toch te kunnen zeilen. Het is dan vooral zaak om de zeilen onder controle te houden zodat ze niet te veel gaan flapperren en onderdeks veel lawaai gaan veroorzaken. Een truck die ik al enkele keren heb toegepast is beide zwaarden te laten zakken (ja Annalena heeft twee zwaarden achter elkaar in de lange doorlopende kiel). Dit is niet de normale gang van zaken, maar het helpt wel tegen het rollen van de boot en dus tegen ht klapperen van de zeilen. En zo lossen we elkaar nog een tijdje af totdat iedereen genoeg slaap hefft gehd. Dan is het tijd voor ontbijt. Tegen die tijd hebben we de hengels ook aleer uitgezet, maar tot noch toe hebben we geen vis gezien. zelfs geen vliegende vissen hier. Eventuele klusjes worden uitgevoerd (aansluiting SSB antenne gerepareerd) waarn
a de
leeszaal inde kuip geopend wordt. Tussen de middag een lunch en aan het eind van de middag gaat Geert Jan zichop de avondmaaltijd storten waarna Rommy de afwas doet en voor de koffie en de thee zorgt. Zo ongeveer verloopt een dag aan boord.
Vandaag hebben we de boordtijd 1 uur verzet om t voorkomen dat we met een jetleg op de Azoren aankomen. Vandaag dus een dag van 23 uur. Ikdenkniet dat we er iets van merken, want het idee van tijd en zekervan datum is toch al weg.

Gisteren was het overwegend bewolkt en hebben we aan het eind van de middag een buitje gehad, maar verder alleen mar zonnige dagen. Weinig leven om ons heen te zien: af en toe een of twee "meeuwen" waarvan is de soort niet ken: ze ziener een beetje uit alspenguins Althans hun tekening , mar vliegen als echte meeuwen, zonder veugelslagen rakelingsover de golven en door de golfdalen. Nog wat Portugese Oorlogsschepen en veredr eigenlijk geen leven te bekennnen.

's Nachts zijn erprachtige sterrenluchten te zien, zeker nu er nog geen maan is. Als je daar een tijd naar an het staren bent val je vanzelf in slaap aan dek. Gelukkig heb ik mn tablet zo ingesteld dat als er een schip in de buurt komt er een alarm afgegeven wordt. Maar meer dan 1 of 2 schepen zien(inde verte) per dag is ons nog niet overkomen.

En zo varen we rustig aan steeds meer nar onzebestemming.

Groeten van ons drieen.

Sent from Iridium Mail & Web.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten