zondag 12 juni 2022

De grote oversteek (Azoren hoog?)

De grote oversteek (Azorenhoog?)

De verse etenwaren zijn op, we doen het al een tijdje metblikvoer; soms hele goede smakelijke combinaties, soms smakeloze prak. Maar in ieder geval warm en het vult de maag. Het broodbeleg raakt ookop, rst nog slechts 1 pakje italiaanse plakjes wordt. Daarna pindakaas, jam en chokopasta. Brood is is voldoende ikbak elke dag een nieuw brood. Ook de kledingkasten raken leeg, we beginnen een beetje te stinken, maar omdat we dat alledriedoen merken we dat niet zo erg :-)

Dagelijks krijgen we een bezoekje van wat dolfijnen; meestal kleine gestippeldeexemplaren, maar gisteren wateren het dolfijnen met witte flanken.

Vis vangen wilnog steeds niet lukken; gistereen een keer beet gehad. Wat gespartel gezien aan de andere kant van de vislijn, maar toen was het al weer over. Jammer.
Vandaagook een keer beet gehad,maar deze keer kwam de vis zonder gespartel weer vrij. Straks de hakenmaar eens proberen teslijpen. Wellicht dat dat helpt.

Dan het weer:
Bij de Azoren hoort een Azoren hoge druk gebied te liggen. Dus dat we met windstilte te maken zouden krijgen wisten we van te voren. Maar nu is er iets anders aan de hand: het draai de verkeere kant om!! Het is dus een Azoren laag. het gebied met de gunstigewindrihting ligt echter erg ver weg en is dus geen optie om daarlangs te vren en zo de goede wind op te pakken.
Het minst ongunstige is dan om de windstiltes wel te voorkomen, maar in de gebieden waar he dan wel een beetje waait staat de wind dan tegen.

Dat de lucht uit noordelijke regionen komt wasonmiddellijk te merken: het werd kouder (een T-shirt is niet meer genoeg buiten) en de lucht werd droger (zelfs 's nachts blijft de kuip droog.) Ook kwamen we in een gebied met regen, niet veel maar welgenoeg om echt onder de buiskap te gaan zittem. Helaas geen flinke stortbui om zoet water op te vangen om de hoogst noodzakelijke wasje te doen. enn ontzilte lakenzak lijkt me erg aangenaam..... Maar behalve diekorte periode met regen hebben we steds zonnig weer met meer of minder wolkjes aan de hemel. Op zich dus prima. Wel waait de wind wel erg zachtjes. Meestal net negoeg om te zeilen, maarsoms...

Tegen de wind in opkruisen schiet niet erg hard op: windhoek aan de wind: 55-60graden. Hoek tussen twee slagen dus 120 graden plus 2 maal ca 10 graden verlijeren dus 140 graden. Dat schiet niet erg op. En als er dan ook nog een stroom blijkt te staan die het verlijeren versterkt.....
Toch blijven we proberen zoveel mogelijk te blijven zeilen. We hebben domweg niet genoeg diesel om de gehele resternde route motorend af te leggen. Alleen als de wind te veel indut starten we de motor.

"Geduld is een schone zaak" en dat zullen we weten ook............

Voor de komende dagen rest er ons nog een windstilte die we dus motorend door moete zien te komen, maar waarbij we dan wel vrij zijn om zelfonze koers te bepalenen daarna een westelijke wind die ons dan over 2 of 3 dagen naar Horta zal brngen.

Geert Jan heeft ons al helemaal lekker gemaakt om dan pizza's te bestellen. Niet dat we zulke grote pizzaliefhebbers zijn, maar het idee dat je die zo maar zou kunnen laten komen en dat die niet uit een blikje komen lijkt ons geweldig. Dit soort ideeen houd ons opde been of liever gezegt op onze beurse billen.

Kortom: Horta, we komen eraan!!!

Sent from Iridium Mail & Web.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten