vrijdag 3 april 2020

Wandelen in Apachicola


Omdat we een kwartier te vroeg bij het Weems Memorial Hospital komen aanwandelen, gaan we even zitten aan een pikniktafel in een blauwe tent bij de ingang. Dat blijkt later de tent te zijn waar ze de corona-testen uitvoeren. Op de deur van de kliniek een handgeschreven bord: If you have fever, knock on the door. Alles wordt dan in de tent afgehandeld.




Het ging om mijn voet, de parasieten zijn weer terug. Succesvol behandeld in Mexico, maar toch tijdelijk. Alles is tijdelijk. Lengte, breedte, gewicht, alles moet eerst in het systeem. Lengte wist in niet in feet, dus onder zo’n muur-schuif-meter. Twee zalfjes en 6 pillen (ivermectin), die ik in één keer moet nemen (can cause dizziness). 



De apotheek heeft de buitendeur gesloten, er is alleen service aan het drive-through loket. Ik ga achter de laatste auto staan en  leg de mevrouw die komt aanrijden uit, dat ik zonder auto in de rij sta. Ga maar in de schaduw staan, zegt ze. Het is bloedheet in de zon. Ze laat wat ruimte en een auto met een Trump sticker duikt in het gat. I don’t care, zegt ie, als ik hem aanspreek. Zo president, zo aanhanger.



De mevrouw aan de balie in het ziekenhuis vertelde, dat ze nog geen positieve testuitslag hebben gehad. Als je op besmettingskaart kijkt, zie je dat de uitstekende kaap oostelijk van New Orleans nog helemaal wit is. De pijl wijst naar onze ligplaats. In Pensacola en Talehassi zijn een paar gevallen, die liggen 30 mijl hier vandaan. Maar alles is tijdelijk.




De president heeft zich laten overtuigen, niet door dr Fauci, maar doordat 90% van de amerikanen niet mee wil doen met zijn:  “back to normal met Pasen, al kost het tienduizenden bejaarden”. Dr Fauci wordt sinds kort bewaakt, er zijn mensen die hem willen vermoorden omdat hij de president steeds blammeert.




Alles blijft nu op slot tot 30 april. Dat betekent een maand hier tegenover Apalachicola liggen. Lezen, wandelen, praatjes op 6 voet afstand en om de 3 dagen naar de Piggly Wiggly. De Pig is een supermarkt keten, die je veelal in arme wijken aantreft. Het is hier de enige. Ze hebben alles, maar niet veel bijzonders. Alleen het bier van de plaatselijke Oyster Brewery staat er in grote stapels. Iemand zei trouwens dat de Oyster Brewery weer zelf bier gaat verkopen. Door een open raam. Dat is verheugend nieuws.




De corona-epidemie is nu die andere epidemie gepasseerd. Die andere is de gun-violance, elk jaar worden er rond de 100.000 personen met schotwonden ziekenhuizen afgeleverd.De helft daarvan belandt op de ICU. Vandaar de oproepen van sherifs en mayors om wat minder op elkaar te schieten.


De republikeinse gouveneur van Florida DeSantis heeft nu ook een lock-down aangekondigd. Deze Trump-aanhanger heeft het probleem zolang mogelijk gebagatelliseerd. Het betekent, dat zeiljachten in de Bahama’s nu niet meer naar de US kunnen uitwijken. Cruise-schepen moeten op de oceaan blijven of terug naar hun thuisland en dat is vaak een belastingparadijs, zoalds de Bahama’s.




Bij de boardwalk door het moeras hangt helaas ook het bekende bordje: Gesloten vanwege het virus. We lopen dan maar door de straten en praten met iedereen, die nog op straat is.    De onderhoudsman van de zwarte Baptisten kerk is opgetogen over mijn bewondering voor de bakstenen kerk. Hij gaat de sleutel zoeken om ons het interieur te laten zien. Hij kan die niet vinden, maar we kunnen natuurlijk zondag tijdens de dienst binnenlopen. We beloven niks.                                                                                                                                      Een mevrouw vertelt over haar recente reis naar Italië. Ze is genezen van borstkanker en heeft besloten van het leven te genieten. 



Twee vrouwen uit het naburige Joe’s Port: de één (rood) was buddy van de ander (groen) die leukemie had. Nu zijn ze vriendinnen. Ze is nu 2 jaar en 11 dagen in remission. Ook zij genieten van het leven.                                                                                                              Er passeert nog een man met een nieuwe Trump pet. Ik zeg toch wat lelijks. Jij mag toch niet stemmen zegt hij en loopt door. Heeft hij wel gelijk in.



Ik zal het niet doen, maar ik zou drie pagina’s kunnen vullen met de wandaden en stommiteiten van deze president. Wel iets anders: er is weer een republikeinse senator (Loeffler) betrapt op het verkopen van 1,4 miljoen aan aandelen na de briefing over de epidemie, terwijl ze naar de bevolking toe verkondigde, dat er niks aan de hand was. Een laatste Amerikaans nieuwtje: er zijn de twee afgelopen maanden 1,9 miljoen vuurwapens verkocht. Een piek, bijna zo hoog als die na de herverkiezing van Obama...



Mondkapjes worden waarschijnlijk verplicht. Rommy heeft er twee genaaid van één van mijn mooiste overhemden. Je kunt er een filter in stoppen, knap gedaan. De president gaat ze zelf niet dragen. Zo kan ik toch niet een koningin ontvangen. Alsof er tegenwoordig nog staatsbezoeken zijn.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten