zaterdag 29 februari 2020

Panama City Fl



Zondagmorgen maken we ons los van de kade van Apalachicola en gaan de rivier op. Eén knoop stroom tegen, dat verandert onze geplande plek van aankomst. Na het passeren van een vervallen spoorbrug, is er aan stuurboord een onooglijk kreekje en daarna hebben we ineens twee knopen stroom mee. Terug naar het oude plan. De hele dag, een zonnige zondag, zien we vier kleine visbootjes. Verder alleen maar water met bomen langs de kant. Op Lake Wimico een baggerboot midden in de geul, die stopt met baggeren om ons te laten passeren.




Bij Port St Joe gaan we achter St Joseph Peninsula voor anker liggen. In de nacht is het water doodstil, de planeten worden helder weerspiegeld. Het is zo stil, dat we de dolfijnen horen snuiven, maar we zien ze niet. Volgende dag ankeren bij St Andrews State Park en dan binnen bij Panama City en achter het gerechtsgebouw in een kleine baai. Panama City is niet mooi, brede winderige straten  met grote SUV’s en pickup trucks. 



De stad is 2 jaar geleden getroffen door de orkaan Michael, de helft van de bomen is afgebroken of ontworteld, de meeste reclame borden zijn kapotgewaaid. Vanuit de Uber zien we veel huizen met beschadigde daken en ingestorte gevels. In de baai zien we boten op de kant gesmeten en een preekstoel uit het water steken. 




We gaan naar de WestMarine winkel en kopen accukabels en een amperetang. Met de Uber chauffeur-terug praten we over de orkaan. De chauffeur-heen kwam uit Havanna, we spraken dus in het Spaans over Cuba en de Cubanen in Miami. Sanders heeft gezegd, dat Castro ook wel iets goeds heeft gedaan (onderwijs, gezondheid) nu kunnen ze zijn bloed wel drinken. 


We zagen ook het derde Democraten debat. Buttigieg was weer goed, Kochubar ook en Biden was beter op dreef. Maar we vrezen, dat Bloomberg en Sanders het uit gaan vechten en dat onze vriend dan nog 4 jaar aanblijft. Volgende week dinsdag is Super Tuesday, dan wordt duidelijker waar het heengaat.




We blijven een dag in de regen en kou op de boot. Daags daarna wandelen we in de zon de brede hoofdstraat op en neer. In het oude gemeentehuis is een kunsthal. In het trappenhuis staan 2 krukken naast een bordje Enjoy the view. Twintig lokale schilders hebben hun identiteit uitgebeeld, dat was boeiend. Verder is er een grote antiekmarkt, een theater in Art Deco stijl. De nieuwe brewery is nog niet geopend. In een highschool, 10 mijl verderop is er een toneel uitvoering van The curious incident of the dog in the night time,- een weergaloos boek. Het is echter twee keer $25 met de Uber, doen we maar niet.

Een dolfijn zwemt langzaam langs de boot, langzaam omdat vlak naast haar een jonkie meezwemt. Het is amper 40 cm lang.



We nemen de bus door de zwarte wijk naar Historic St Andrews. Een tiental oude gebouwen verspreid over vier brede straten. De jachthaven ligt nog in de vernieling. In de koffiebar Amavida spreekt de barrista een beetje Nederlands. Hij is in Amersfoort geboren en op zijn vierde naar Amerika verhuisd. Hij is Feyenoord fan en heeft een shirt van zijn idool Dirk Kuijt met handtekening.



We bezichtigen de hoofdattractie, een 240 jaar oude eik. Verder is er niks te zien, we lopen naar de supermarkt om in te slaan voor de komende tocht naar Mobile.


Naar Mobile is 3 etappes. We hebben in Mobile een plek in de Dog river Marina en zijn van plan daar de Greyhound te nemen naar New Orleans.





Rommy is druk aan het zoeken naar een betaalbare vlucht naar Nederland. We willen juni, juli, augustus en september in Nederland zijn en een appartement zoeken. In die periode moeten we woonruimte huren. Als iemands iets weet.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten