woensdag 20 mei 2020

Yanmar, yankee dollars


Havens zijn verplicht schepen toe te laten. Zo hebben we het op de Enkhuizer Zeevaart School geleerd. De wet  van de zeevaart. Mooi niet. In de Carib worden boten onder bedreiging van vuurwapens door de Coastguard weggestuurd. Geen water meer? Geen eten meer? Geen diesel meer? Niks mee te maken, ga maar naar je eigen land. In deze weken vertrekken zo’n 500 zeilboten naar Europa. Gelegenheid om reparaties te laten doen is er niet. Wel is er vanuit Nederland ondersteuning door meteologen, zodat men tijdig weet heeft van storm en narigheid. In Nederland worden Nederlandse boten wel toegelaten. Wel 14 dagen quarantaine (na 3 weken op de oceaan).
Wij steken nu niet over. We overwegen 2 mogelijkhden: De oostkust van de US of de eilanden van Honduras. Het laatste is goedkoper en caribischer, maar er is geen ziekenhuis en er zijn geen onderdelen voor de boot. Ze hebben niks, alleen veel militairen met veel geweren. De US is het land met de meeste covid gevallen, maar er zijn ziekenhuizen en er is alle service voor de boot. En het is fascinerend om de verkiezingen te volgen.


Gisteren waren we naar het locale vliegveld, naar officer Jo Smagowitch van de Custom and Border Patrol. Hij heeft ons visum tot 30 december verlengd. When did  you arrive? Januari 20th. Hij kijkt me vragend aan. Oh, no two days ago. Je moet eigenlijk het land 14 dagen verlaten en dan opnieuw inklaren. De Cruising Permit loopt tot 20 januari, dus voorlopig zijn we legaal.
De nieuwe motor loopt en je hoort hem amper. Alleen als je de schroef laat draaien hoor je een lelijk gerammel. Daarom gaan we morgenvroeg op de wal en kijken we naar de cutless bearing, dat is een buislager met langsgroeven waar de schroefas doorheen loopt. Als het meevalt liggen we ’s middags weer in het water. Als het tegenvalt duurt het dagen en moeten we een kamer zoeken. Duizenden  dollars kost het, maar daar zijn we aan gewend geraakt. Gaat van de erfenis af, sorry meisjes.
De as is tegen het roer gezakt, toen de oude motor eruit lag. Daardoor is hij krom gebogen. Nieuwe as. Moet uit Tampa komen. Lukt pas maandag. 
We vinden onderdak bij Rich. Hij heeft een rondvaartboot bij deze haven liggen en doet daar bed & breakfast. Maar die boot zit vol en mogen we voor niks op zijn privĂ© motorjacht slapen. Wat een ruimte, wat een luxe. De motorboten liggen hier niet in het water, ze hebben allemaal zo’n lift. Zo zweven we 4 dagen boven het water in de gloeiende hitte  met de AC aan.
Ze doen er een as in met Amerikaanse maatvoering, dus is een nieuwe shaft seal (zo’n Volvo mof) nodig. Die komt dinsdag.


Ja die komt inderdaad dinsdag met Fedex. Aan het eind van de middag liggen we in het water. Volgende dag nog  het uitlijnen controleren, sea trial en dan is het gebeurd. We geven de monteurs een fles Chianti en maken nog een laatste bedrag over naar MarineMax.


Tijdens de proefvaart gaat het temperatuuralarm af bij  2800 toeren (75%). De aanvoerslang van het koelwater wordt platgezogen. Dat gebeurde bij de oude motor niet, die liep langzamer. Joshua zet er harde slangen op. Goed onthouden: aan de zuigkant van een pomp altijd harde slangen.  Had ik geleerd op de EZS, maar toch niet aan gedacht. We installeren nog een tankje naast de radiator om het niveau af te lezen.Maar dat tankje lekt. Morgen een nieuwe bij de NAPA halen en dan moet alles goed zijn.
De  laatste nacht konden we niet meer op het motorjacht slapen. We hadden een kamer in het Christal Bay Hotel. Een prachtig 100 jaar oud hotel, een beetje Fawlty Towers, maar groter en zonder Basil, Polly en Manuel. Want alles gaat via de mail: kamercode, ontbijt. We laten Uber een Chinese maaltijd brengen. Door de palmen zie je de brug naar Treasure Island. Hier is de film Cocoon opgenomen, die met de gerevitaliseerde bejaarden. Buiten tussen de mooie oude villa’s lopen nog steeds meer en minder vitale bejaarden. Het is ook een oude film.

Babe Ruth logeerde er ook. Getuige een foto in de hal.
Ooit gehoord van love-bugs? Twee vliegen copuleren al  vliegend, met de achterkanten aan elkaar. Dat duurt een paar uur, dan gaat het mannetje dood. Het vrouwtje sleept het dode mannetje mee totdat ze de eieren legt. Absurd. Heb je alleen hier.1 opmerking:

  1. Klopt het dat u onlangs bent gespot in Florida? Een Amerikaanse vriendin vroeg aan mij of ik het schip kende. Ik kom nl. zelf uit Rotterdam. Ze heeft ook 2 foto's van jullie schip gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen