dinsdag 31 december 2019

Isla Mujeres 2


Er was een filmpje op YouTube: twee cruiseschepen die botsen. Dat was bij Cozumel, het eiland ten zuiden van hier, waar wij een cruiseschip in distress tegenkwamen.



We zijn in de laguna gebleven. De holding is toch prima en het water is veel kalmer dan in de baai. Door de modderige bodem lijkt het water minder schoon, maar de enige reden om er niet in te springen is de krokodil, die is gezien door een Amerikaan.



Nou zijn veel Amerikanen paranoide, die zien een drijvende kokosnoot aan voor een krokodil. Zoals ze ook in elk vissersschip een piraat zien en hun wapen tevoorschijn halen. Als je de Amerikaanse Noonsite leest durf je hier niet meer naar toe te komen. Nou is er  in de rest van Mexico wel kans op beroving en gaat er met de zeilboten ook wel eens wat mis. Hier in Yucatan is het redelijk veilig.

In Panama zijn 4 Noorse vrouwen beroofd en verkracht. Ze lagen geankerd in de baai van Fort Portobello. De onsmakelijk reactie van een Amerikaan: dat gebeurd niet als je een USA vlag hebt, dan weten ze dat er een wapen aan boord is. We ankerden daar een baai verder en zijn met de chickenbus naar Portobello gegaan om in te klaren.



Met de soms harde noordenwind is het hier erg koud. Vorige nacht daalde de temperatuur naar 17 graden. Het laken was niet afdoende, er moest een fleece dekentje bij. Het is schandelijk, maak je een woeste reis naar de tropen en dan moet je een deken over en een vest aan. Nu overdag is het 24 graden, toch ook geen weer voor een T-shirt en korte broek.

Met de Nederlandse , Belgische en Colombiaanse vrienden deden we een kerstmaaltijd. Indonesich. Lekker. En heel gezellig. We willen voor oudejaarsavond een tafel huren op het dorpsplein. Daar is muziek en eten. Clara, de Colombiaanse is al 2 keer naar het gemeentehuis geweest voor die tafel, maar ook hier is weer een ingewikkelde bureaucratie.



Met dezelfde mensen gingen we naar het Maya Museum, aan het eind van de hotelzone van Cancun. De smalle strook tussen een grote laguna en de zee is volgebouwd met grote hotels, 12 km hotels met een 4-baans weg erlangs. Het strand is nergens te bereiken, elk hotel heeft zijn eigen strand. Overontwikkeling. Een paar Maya ruines heeft men nog voor de oprukkende buldozers en plunderaars  kunnen redden. Het museum zag er goed uit en de artefacten waren prachtig. Ook mooie draken van hedendaagse kunstenaars. In de museumwinkel een Maya muismat gekocht, kun je nagaan hoe ver ze waren. Nog geen muis of computer, maar al wel een muismat.





In het nieuws vandaag: er is een groot Maya paleis ontdekt, hier bij Cancun. Het AD had zelfs een filmpje.

Dokter Salas: De uitslag op mijn onderbeen begint op te rukken, tijd om naar dokter Salas te gaan. Met behulp van de Mercks met vieze plaatjes had ik gevonden, dat het bacterieel of parasitair kon zijn. Dat dacht de dokter ook en hij schreef voor: Ivexterm tegen parasieten, Bixelor-c tegen bacterien en Celestamine tegen allergie, dit voor de medici. De eerste  twee kreeg ik meteen toegediend: in elke bil een prik. Dat is pas een dokter, hij prikt twee keer en je komt niet met lege handen thuis. We betaalden hem omgerekend $ 65. In het handje, de gezondheid van zijn portemonnee is ook belangrijk. Ik voel me stukken beter.




De tafel op het plein is gelukt, maar het gaat misschien regenen.

Het vigerende plan is om naar Key West te varen en dan naar Tampa met einddoel New Orleans of Corpus Christi, Texas. Dit maakt de oversteek korter, we hebben 3 dagen zuidoosten wind nodig, maar die staan nu nog niet in de voorspelling. Eerst veel Northerlies, koud en hard.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten