vrijdag 9 februari 2018

Hemingway door het achterhek



Op zondagochtend rijden we in de Ford naar La Finca Vigia, het huis van Hemingway. We rijden langs Parque Lenin, het grote pretpark met een ontoepasselijke naam. La Finca Vigia is een landhuis met veel ramen op een kleine heuvel ten zuiden van Havana. Hemingway schreef daar The old man and the sea, zijn meesterwerk.


Maar het huis is op zondag gesloten, zegt de mevrouw door het dichte toegangshek. Maar.... voor $10 kunnen we naar binnen door het hek aan de achterkant. De bewakers van het perceel verdienen er op zondag een centje bij. Normaal is de toegang $5. Es Cuba. Een uitdrukking die je voortdurend hoort.


Door de ramen kan je goed naar binnen kijken. Het zijn mooie lichte kamers, jachttrofeën uit Afrika, duizenden boeken. In de kleine slaapkamer schreef hij staand zijn boeken. Er is een zwembad waar Ava Gardner naakt in heeft gezommen en een toren. De eerste verdieping was voor de 30 katten, de tweede voor de opslag van zijn geweren en hengels, de derde verdieping is een werkkamer met zijn militaire bibliotheek. Vanaf die bovenste verdieping kun je Havana zien liggen.





Hij vond het raadzaam om Cuba tijdens de revolutie te verlaten. Er werd op rijke Amerikanen geschoten. Hij kwam in 1960 nog terug voor het Ernest Hemingway Fishing Tournament. Fidel deed ook mee aan het toernooi (en won natuurlijk de eerste prijs). Vlak bij onze ligplaats staat het monument ter nagedachtenis aan de ontmoeting van Castro en Hemingway. De foto van hun beiden zie je overal in Cuba, maar ze suggereren een innige relatie die er niet was.


Als we een paar dagen later weer in Havana zijn ga ik even naar het Ambos Mundos Hotel. Een mooi oud hotel waar Hemingway 2 jaar kamer 511 huurde. Voor $5 cuc mag je rondkijken. De barkruk in La Floridita waar hij altijd veel te veel dubbele frozen daiquiris dronk is nu een monument. De daiquiris serveren ze nog steeds en kosten veel te veel.


Later schoot Hemingway zichzelf een kogel door het hoofd in een hotel in Idoha. De FBI wist, dat hij zich daar onder een valse naam had ingeschreven.



Een paar dagen geleden was er hier een bericht op internet, dat de oudste zoon van Castro zelfmoord had gepleegd. Later was het ook op het nieuws, zonder de doodsoorzaak. De zoon, Fidelito was de enige kernfysicus in Cuba, dus de nuclaire dreiging van Cuba is behoorlijk afgenomen. Trump kan weer lekker slapen in zijn mooi wittte huis. Fidelito had ooit de leiding over de bouw van een kerncentrale bij Cinfuegos. Dat project is uiteindelijk mislukt en Castro gaf zijn zoon de schuld. Maar als je ziet hoe de dingen hier gaan, lijkt het sowieso onmogelijk dat ze zo’n centrale kunnen bouwen.


We zijn al bijna 30 dagen in Cuba, onze visa lopen af. De wind is zaterdag heel goed, maar we weten niet hoe de Guarda  telt, wat is dag 1? Ik ga naar de Capitano. Ik moet even wachten en zie 6 mensen in het kantoor druk bezig. Op de pier lopen dag en nacht 5 bewakers, 2 bewakers bij het begin van de pier, 2 bewakers bij de poort van de marina en overal nog andere figuren met onduidelijke functie. Er liggen ongeveer 25 boten. De staatsbedrijven zijn niet efficient en niet georganiseerd, maar wat geeft het. Als de Capitano (klein mannetje met een snor en drie strepen) tijd voor me heeft, rijden we 3 km in zijn electrische golfkarretje naar de Guarda Frontera. Hij was leraar zeevaartkunde en we praten over Bowditch en astronavigatie. De Guarda is er snel uit: we kunnen zaterdag vertrekken.  Dat geeft ons 2 dagen om schoon te maken, op te ruimen, vlees en eieren zien te vinden en de situatie in de Biminis te bestuderen. Het is 2 etmalen varen, stroom mee, ruime wind 15 tot 20 knopen. Omdat de Bahamas duur  zijn, laten we hier voor $40 nog het onderwaterschip schoon maken, er zit 2 cm aangroei op.


We verlaten de tropische DDR. Volgend blog zal uit Bimini komen. Met nog meer Hemingway.


Feyenoord verliest van Venlo, misschien komen we niet terug.
Wat valt op bij de 2 mannen, die de Nederlandse vlag hijsen?


2 opmerkingen:

  1. 1. Kleine opeen steen en tenen werkt terwijl langere kijkt toe
    2. Het zal blauw wit rood worden

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Op ons verzoek draaien ze de vlag om.
    DE helft van de mannen werkt, dat is bijzonder in Cuba.

    BeantwoordenVerwijderen