maandag 16 april 2018

Naar Puerto Rico


De dagen voor een grotere oversteek gaan ongeveer hetzelfde. We bestuderen uur na uur de windvoorspellingen. Ik zie gemene winden opsteken, Rommy denkt dat het prima zal gaan. We discusieren over 21 knopen, dat toch nog maar 5 Bft is. Over stormen waar we dan net gepasseerd zijn. Als de voorspellinmg klopt... Maar als je zo voorzichtig bent kom je nooit ergens... Dat kan hoog oplopen. Ik angstig, Rommy voortvarend. Allebei denken we dat we de situatie objectief bekijken.


En dan gaan we toch maar. Ik bijna in paniek. De eerste nacht is beangtigend, het gerol en gestamp zit nog niet in je systeem en de maan komt pas om 3 uur op. Donker dus.

De tweede dag en nacht begint het te wennen.De derde nacht vraag je je af: is dit de derde of vierde nacht? De vierde nacht vraag je je af: is dit de vierde of de derde nacht? De dagen zijn allemaal eender, je leest, je kookt, je vangt een vis. En dan komt de laatste nacht. Alles krijgt weer energie: morgen komen we aan! En wat is er mooier om een haven binnen te lopen. Waar komen jullie vandaan? Uit Grand Turk, 6 dagen gevaren, wind en  stroom tegen, maar het ging prima. Stukje cake.


Op het beeldscherm kaartje kan je zien, dat we in het begin niet opschoten. We dwarrelden heen en weer als een 16e eeuws galjoen. De wind  ging verder naar het ZO staan, zodat we wat meer afstand goed konden maken. Daarna kromp de wind naar 90 en konden we San Juan bezeilen. Maar later niet meer en de wind werd niet de voorspelde 11 Knts, de meter ging geregeld naar 26 Knts. Stroom tegen de wind in gaf golven van 5 meter hoog. San Juan is niet te bereiken, we draaien van de wind weg en varen naar Mayaguez aan de westkant van Puorto Rico. Om 01.00 uur gooien we het anker uit. Voor het eerst sinds 6 dagen en nachten rollen en stampen ligt de boot stil. We bakken het laatste stuk Mahi Mahi.



Heb je goed geslapen? vraagt Rommy. Geen idee, ik ben gewoon bewusteloos neergevallen na 6 etmalen slapeloosheid. Het is zondag, we bellen de Customs in San Juan. Ze nemen onze gegevens op en vragen ons morgen naar het kantoor in Mayaguez te komen. We mogen naar de marina 8 nMijl verderop om water en diesel te tanken. We varen achter de kliffen langs, overal is het 3 tot 4 meter diep. Rommy ziet een plekje van 2,7 diep. Ik mopper, dat ze altijd het negatieve ziet. Zij zegt, dat het alleen maar om dat ene plekje gaat. Nou, ja. We tanken en  vinden een man, die ons morgen naar de Customs en de supermarkt wil brengen.
Het is toch een oversteek van een week geweest, de helft van een Atlantische oversteek. Volgende keer gaan we vanuit de  Chesapeake Bay met een Noordenwind in één keer naar St Martin. Nu tegen wind en stroom in St Maarten of Statia zien te bereiken. Dan een leuke tijd met Jori, van St Vincent naar Grenada. Voor haar bekend gebied, maar we zoeken nieuwe plekken.



Ons Amerikaanse telefoonabonnement doet het weer, we lezen dat John’s operatie goed is gegaan en dat Feyenoord de 4e plaats zeker heeft gesteld. Daar zijn we blij mee. Nou eigenlijk niet met het 2e feit, we horen op een andere plaats te staan. De plaats waar nu die boeren weer staan. 



Op de weg naar Mayaguez zijn  ze bomen aan het omzagen. Na de hurricane Maria zijn de wegen vrijgemaakt en de leidingen hersteld, nu zijn ze alles aan het verwijderen wat nog op de leidingen kan vallen. Het geeft dus files, maar we hebben geen haast. Alleen onze chauffeur raakt gestressed. Hij windt zich over meer dingen op, terroristen, benzineprijzen, stoplichten. Hij is Kuweit veteraan, radio soldaat. We kiezen zorgvuldig andere onderwerpen. Bij de Customs blijkt dat onze Cruising permit 8 dagen is verlopen. Dat wisten we, we hadden vertraging in de Bahamas (alternator). Krijgen we dus een nieuwe. Nee, het document moet 15 dagen zijn verlopen voordat ze je een nieuwe geven. Het enige wat kan is om in elke US haven opnieuw in en uit te klaren voor $ 38,00. We stemmen er mee in. Wat kan je anders.



Onze chauffeur windt zich op de terugweg danig op over deze bureaucratie. Wij genieten van het prachtige heuvelachtige landschap met veel vernielde huizen en dode bomen. In de bergen is de electriciteit 6 maanden na Maria nog niet hersteld.

We gaan langs de zuidkust naar het Oosten. Zonder in en uit te klaren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten