zondag 3 september 2017

New Rochelle, New York City


In de metro wordt omgeroepen: Wilt u opstaan voor ouderen en gehandicapten. Courtesy is contagious. Als u de eerste bent, volgen er meer.... Niet: het is goed of u bent een goed mens als u dat doet, maar: anderen gaan het dan ook doen en dat is plezierig voor iedereen. Dit is Spinoza in de subway van New York. Goed en kwaad bestaat niet, nuttigheid daar gaat het om.

We zitten weer in lijn 6, de Lexington Avenue lijn van Pelham Park naar Brooklyn Bridge. We stappen op tijd over op de expres naar Wallstreet en gaan naar het Indianen Museum in het indrukwekkende Customs House. Mooie voorwerpen van Maya’s en Noord-Amerikaanse Indianen. We gingen erheen om wat te leren over de geschiedenis van de indianen, maar dit is ook mooi. Ook moderne mode geinspireerd door de Indianen.



Een dagje wandelen in de zon. Central Park en The Village. We bezichtigen Federal Hall, waar het eerste congres bijeenkwam en waar Washington is beëdigd. Met de kabelbaan naar Roosevelt Island, daar wandelen. Op het monument van Franklin Roosevelt staan zijn 4 vrijheden: Freedom of Speech, Freedom of Religion, Freedom of Fear en Freedom of Want. En weer terug met lijn 6. Een vent met een fiets dringt zich tussen de mensen. Als de mensen kwaad kijken, begint hij over zijn recht zijn fiets mee te nemen. Als ik zeg, dat hij zijn mond moet houden, begint hij over zijn freedom of speech. Elke associaal beroept zich op zijn rechten, nooit hebben ze het over de gevolgen voor anderen. De door de fiets verdrukten. Dat is Amerika, vrijheid is het belangrijkst, ook vrijheid om anderen uit te buiten, ook vrijheid om Vietnam plat te bombarderen en vrijheid om het klimaat te veranderen. Vandaar de uitwerking van Roosevelt. Zo geeft de subway weer stof tot denken.

We volgen de orkaan Irma. Het duurt nog een aantal dagen voordat er voorspellingen  zijn over de verdere route. Buigt ze naar het Noorden of schiet ze door. Of buigt ze eerst af en schiet dan ineens naar het Westen. Is ook wel eens gebeurd.

Zaterdag blijven we in New Rochelle. Even uitrusten van de City en de boot schoonmaken, boodschappen doen en hier wat rondkijken. En we maken plannen. Maandag naar de Labour Day Parade of het Caribean Festival? Woensdag naar een wedstrijd van de NY Soccer Club in het Yankee Stadium? Dan wegvaren en de Hudson op? Of de kust van Long Island verkennen? Het pad van Irma is nog totaal onvoorspelbaar, maar we schatten dat ze hier pas volgende week zondag kan zijn. Als ze komt.

De volgende dag regent het aanhoudend. We lezen. Ik had me voorgenomen Americana te lezen: Twain, Fitzgerald, Updike, Roth, maar ik wordt nog even gegrepen door Grossman. De lezers hoef ik over hem niets te vertellen.

We hebben een kaartje voor de voetbalwedstrijd NY Soccer vs Kansas City in het Yankee Stadium. Eerst wilden we naar de NY Cosmos, maar dat is niet de Cosmos van Beckenbauer en Pele. Het is een nieuw team dat de naam heeft overgenomen.  Alles is handel hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten