zondag 25 november 2018

Henkes op Curacao


Een verrassende verbinding tussen Katendrecht en Curacao: Dolf Henkes. Hij trok hier in 1945 naar toe en maakte schilderijen en 2 grote muurschilderingen. Er is een tentoonstelling en een bustocht. Weer eens wat anders dan zand en gekleurde vissen. 

We gaan met zo'n Amerikaanse schoolbus naar het vliegveld. In de oude vertrekhal, nu opslagplaats van stoelen en frisdrank is de grote muurschildering. Tevoorschijn gekomen van achter een reclame voor limonade en een schildering van de beroemde Handelskade. In de kapel van het St Elisabeth ziekenhuis nog een schildering. Eerlijk gezegd is Henkes niet zo'n bijzondere schilder. In het museum hangen nog wat doeken en ook een werkje van Wally Elenbaas. Ook van Katendrecht. Tussen de antieke meubels nog een mooie Toorop: 2 negerjongens in Rotterdam, met een bordje erbij met de verontschuldigingen voor de titel. Een leuke tocht met alle 27 cultuurliefhebbers van Curacao.


Groep 1 van de Suzie Too Rally is naar Aruba vertrokken. We zijn als groep 2 zonder leiding achtergebleven en het groepsproces komt op gang. Ik wou, dat ik de boekjes sociale psychologie bij me had. Aan het kennismakingsdiner wilden maar 6 mensen deelnemen, maar de jamsessie op ons eigen landje was een succes. Het eindigde met een gospel, nou kan er niks meer mis gaan zei iemand. Vanmiddag is er een potluck BBQ op het strand bij Pops.


Om lid te worden van de Ocean Cruisers Club, die de rally organiseert moet je een oversteek van 1000 zeemijl hebben volbracht. Mensen die met zijn tweeen een oceaan oversteken zijn niet van die groepsmensen en een beetje eigenzinnig. Wij zijn een uitzondering.

Het klikt goed met Bruno en Christine, zelf in het Frans. Hun huurauto is gisteren gestolen en ontmanteld teruggevonden. Ze halen het motorblok tot en met ruitenwissers eruit en brengen het met de boot naar Venezuela.


De vrouw van Rob speelde erg goed in de jamsessie. Rob komt van Blijdorp en heeft jaren op de Eendracht gevaren. Hij was havenmeester in Alkmaar en kent Astrid Kee goed. Astrid was havenmeester in Amsterdam en heeft ons huis op Katendrecht gekocht. Rob heeft hier volop werk aan reparaties aan boten. Hij komt kijken naar onze brandstofniveaumeter.

De jerrycans met diesel uit Trinidad bevatten erg vervuilde brandstof. Ik breng ze alle 7 naar het fueldock: leeggooien, omspoelen en nieuwe diesel. Een deel van de diesel zit al in de tank. Hopen dat de nylonkous om de hevelslang de meeste rotzooi heeft tegen gehouden.

Naar de Fedex buiten Willemstad gelopen om de GPS antenne te halen. Nooit meer Fedex: Lynn heeft een heel gedoe gehad met het verzenden en het verzenden kostte  180 Euro. De antenne 80 Euro. Maar de AIS installatie werkt weer als vanouds. Nu de brandstofmeter nog.Voor Jori’s verjaardag willen we een felicitatie onder water maken. We halen een stuk wit foam uit de afvalbak en beschrijven het. Goed idee: foam is waterbestendig. Bij ons koraalstrandje bij het vliegveld willen we het tussen de gekleurde vissen fotograferen. Maar het ding drijft. Zelfs met 3 dikke stenen blijft het aan de oppervlakte als een vrachtschip met stenen. Later maken we een bord van karton en gaan vanaf de boot te water. Een hamer houdt het bord naar beneden. We strooien brood om wat vissen in beeld te krijgen. Het brood drijft af, Rommy gaat met de vissen mee en ik kan er niet zo snel bij. Gefeliciteerd Jori, we hebben ons best gedaan. Toch?

Rob heeft werk in de wilde vaart, ik moet de brandstofmeter zelf repareren. En ondertussen volgt er een indrukwekkende stilte als je de motor wil starten. Waarschijnlijk de verbinding tussen contactslot en startmotor. Hopelijk, anders is het de startmotor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten