woensdag 10 januari 2018

Een week in MarathonOp 3 januari gaat het echt hard waaien. We liggen aan een mooring ball terwijl er 30 knopen door het want raast. We hebben een afspraak met de PumpOut boot, maar dat zal wel niet doorgaan, te veel wind en golfslag. Dan horen we toch een scheepstoeter. Ik ga naar buiten en hoor nog meer toeters. Dan zie ik de reden: een jacht is losgeslagen en ligt tegen onze buurman aan te hobbelen. Dan raakt het los dobbert wat rond en zet koers naar de Annalena. Hij gaat ons midscheeps rammen!! Met zijn twee├źn weten de klap op te vangen en daarna de punt van de boot af te houden. Rommy grijpt een lijn om de boot achter ons te binden, maar ik kan het in mijn eentje niet houden. De boot drijft verder richting wal. Inmiddels zijn veel mannen in rubberboten in de weer en ook de PumpOut probeert hem van de kant te houden. Toch strandt de losgeslagen boot op lager wal. Een sleepboot trekt hem later vlot en de inmiddels gearriveerde eigenaar legt hem vast aan een mooring ball. Zijn voorbolders zijn er afgeslagen, hij belegt lange lijnen aan de middenbolders.

We zijn blij, dat we van Key West naar Marathon zijn teruggegaan. Daar hadden we 2 keer zoveel wind en golven gehad. We lezen wat, draaien een Humphrey Bogart film en bestuderen de Cuba gids. Vanavond gaat de schrijver er een lezing over houden op kanaal 71.

En we lezen op internet, dat het in Nederland nog veel harder waait. De Ark van Noach is losgeslagen. Mooi zo. Wat een vreselijk lelijk ding. 

We leren hier steeds meer mensen kennen. Op zaterdagochtend doe ik mee aan de Tai Chi klas, wat ook weer contacten oplevert. Aan de wal wonen Harry en Malinda. Zij zijn van de Ocean Cruisers Club en doen dingen voor je. Hun aanlegsteiger is kapot geslagen, anders kan je bij hen aanleggen. Het dak is van hun huis gewaaid.

Van de meest luxe marina is niets meer over, de steiger en het stenen gebouw zijn omgewaaid. Op de wal is een stortplaats van boten. Ik zag een hoge stapel verfrommelde en gebroken masten. In totaal zijn hier in de Keys 350 boten gezonken. Het is een puinhoop.In het park bij de City Marina is het Celtic Festival. Schaaphonden demonstratie, stalletjes, hapjes en optredens van de folk-rock bands Albannach en Screaming Orphans. We steken na afloop de no 1 over en staan bij een restaurant te twijfelen. De man die langs loopt vertelt, dat het binnen rustig is en het eten goed en goedkoop. Hij is de eigenaar. We hebben zo’n leuk gesprek met hem, dat we wel naar binnen moeten. En het was goed en goedkoop.

De haven is ‘s maandags afgesloten omdat ze een gezonken boot gaan optakelen. Gisteren haalden ze bij een mooring ball een boot omhoog.Het ziet er steeds meer naar uit, dat woensdag een goede oversteekdag is. Het volgende koufront komt pas zaterdag. De oversteek naar Varadero is 95 nMijl, ’s middags weg en de volgende morgen aankomen. Door onze gesprekken met Addison, de schrijver van de Cuba Cruising Guide weten goed wat ons te wachten staat. Of we het ook leuk vinden, staat nog te bezien. Armoede en gehussel begon ons in Marocco tegen te staan. We kunnen echter elk moment Cuba verlaten en koers zetten naar de Bahama’s. De SSB zender is getest, zowel de mail als de weerkaarten kwamen onberispelijk binnen. De voorrraden zijn aangevuld (de kassabon is een meter lang), speciaal met dingen die in Cuba niet zijn te krijgen (bv gist en meel). Verder een hoeveelheid cadeautjes (pennen, aanstekers, zeepjes, T-shirts, speeltjes). We weten al een goede excursie vanuit Varedero om te beginnen en we weten mannetjes die ons rond kunnen rijden (via Addison). Kortom, we zijn er klaar voor.

De mogelijkheden van WIFI en GSM zijn beperkt. In het slechtste geval horen jullie een tijd niks van ons, op zijn hoogst een paar regeltjes van de SSB naar het blog. De kinderen weten ons te bereiken via de SSB.


De kinderen: Jori heeft nu een huis voor zichzelf in de Bijlmer, Lynn is gisteren begonnen bij Karmijn en woont nu in de Piramides aan de Jan van Galenstraat. Pa had zo graag willen helpen bij het schilderen en lampen ophangen....

In de late avond nog een tsunami-waarschuwing, bij Honduras was er een aardbeving. Later wordt de waarschuwing ingetrokken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten