woensdag 11 oktober 2017

Annapolis



Op de hoge oevers van Crab Creek staan dure huizen tussen de bomen. Aan de waterkant zijn steigers en boothuizen. Twee Amerikaanse boten en een Engelse boot ankeren in het breedste stuk, wij liggen 100 m verderop. We leggen de dinghy aan de steiger van Emma Nachbar. Emma is uit Nederland, heeft aan de UVA psychologie gestudeerd, haar man is twee jaar geleden overleden, ze werkt nog een aantal dagen in Washington.


De orkaan Nate zou hier recht overkomen, maar passeerde toch 200 mijl westelijk. Hier bleef het windstil en 30 graden. De volgende orkaan heet Ophelia. Die is midden op de oceaan al naar het Oosten gedraaid. Richting Nederland. Ik voorspel warm weer en dan wind, maar geen orkaan.


In Annapolis is de jaarlijkse Boatshow. Alle merken zijn vertegenwoordigd. We doen alleen de stands, niet de boten en dat kost ons een hele dag. Rommy krijgt veel reacties op haar T-shirt met het opschrift: A womans place is at the helm. Ik krijg de meewarige blikken. Eén straat met stands slaan we over, blijkt later dat Ingrid Code (violiste uit Australie, ontmoet in Beaufort, vaart met Dayton een klassieke Baltimore Schooner) daar werkte in de stand van Harold Lloyd en dat Michelle bij haar een geel jack heeft gekocht. We proberen Ingrid en Dayton nog te ontmoeten, hun adviezen voor de reis langs de kust waren heel waardevol. Maar Ingrid werkt nog een tweede week op de boatshow en Dayton heeft net een staar-operatie ondergaan.


Annapolis is de mooiste stad, die we tot nu toe hebben gezien. Het was ten tijde van Washington even de hoofdstad van de Unie. Nu is de regering van Maryland gevestigd in die oude gebouwen. We lopen een dag rond op de Naval Academy, ook allemaal grote klassieke gebouwen. Het museum van de Navy is bijzonder, het aantal oorlogen waaraan is deelgenomen is verbazend, de scheepsmodellen zijn prachtig. Het mooiste waren de computeranimaties van de talloze zeeslagen. Om 12.05 uur is het appèl met 4000 adelborsten op het grote plein. Wij toeristen slaan het gade vanachter een witte streep.


We zwerven nog een dag door het historische district van Annapolis. We vinden in een grote tweedehands boekhandel Rabbit Run van Updike en nog een boek over Spinoza: A book forged in hell. Over de TPT dus. Op de terugweg doen  we uitgebreid boodschappen.  Alleen geen bier en wijn, dat mag in Maryland niet in de supermarkt verkocht worden.



De volgende dag vertrekken we vroeg richting Baltimore. We wilden eerst met de bus van Annapolis gaan, maar er zijn alleen ’s morgens rond 7 uur 3 bussen. Dat is zoiets, dat er geen openbaar vervoer is tussen Amsterdam en Haarlem.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten