woensdag 3 april 2013

Puerto Rico 2




Er zijn 125 verschillende bomen in het regenwoud. Ik zal ze niet allemaal opnoemen. We rijden over slingerweggetjes door het bos en lopen verschillende trails. Er zijn grote watervallen, sommige bomen zijn wel 60 m hoog. We hebben geluk, dat het niet regent. In deze periode bloeien de bloemen. De vogels maken vreemde harde geluiden.  Als het steil omhoog gaat maak ik steeds foto’s om even uit te blazen. Ik zal ze niet allemaal tonen.
 
 

Er is een bezoekerscentrum. We betalen entree voor het “Golden Age” tarief. Net zo’n woord als “mentally challenged”. Heel mooi gebouw, ingepast in het regenwoud. Veel belerende eco-teksten. Amerikanen beginnen net met eco, horen we van een Amerikaanse mevrouw. Dus het gaat nog van dik hout zaagt men planken. 
 
  
Eén trail gaat naar een stenen uitzichttoren. Het is heel steil, maar al fotograferend bereik ik de top. Rommy is een stuk eerder boven. Boven op de toren vraagt een Amerikaan waar ik dat mooie shirt heb gekocht.  Ik zeg, dat met dit shirt mensen steeds denken dat ik een Amerikaan ben. Waar ik dan wel vandaan kom? Holland. Zijn vrouw heeft een tijdje in Zaandam gewoond en samen zijn ze naar Enschede geweest. Sta je boven op een berg in Puerto Rico over Enschede te praten. Ze vonden Enschede mooi. Ik heb maar niet over de vuurwerkramp verteld.



Vanaf de bergen zie je de zee aan beide kanten van het eiland. Aan de zuidkant zijn grote laagvlaktes. Men verbouwt daar aardappelen, mais en uien. Het is net Nederland, maar met palmen langs de velden en bergen op de achtergrond. De dorpen zijn langgerekt met felgekleurde huizen en veel wegrestaurantjes. Je bestelt je burrito’s en geeft je naam. Na een tijdje roepen ze “Rommy” en kan je het eten halen. Vooral de kip is ongelofelijk lekker. De kippen lopen overal los rond, ook in de dorpjes.



Honden liggen het liefst op straat. Midden in de bergen moet je soms stoppen voor een hond, die midden op de weg  ligt. De hond kijkt verveeld naar je auto, staat dan op en sjokt naar de kant. Hij kijkt de auto na en gaat weer midden op de weg liggen. Ook het hondje van de jachthaven ligt altijd midden voor de ingang van de parkeerplaats.  Hij doet er heel  lang over om opzij te gaan. Het kan niet zijn, dat hij het kenteken controleert, want auto’s hebben hier aan de voorkant geen nummerbord. Een andere besparing zou zijn de richtingaanwijzers af te schaffen, want die gebruikt hier niemand. Op de snelweg en in de stad haalt men links én rechts in. Soms is de linkerbaan de langzame baan en stuiven de snelle auto’s op de rechterbaan. Ik heb steeds de neiging op de rechterbaan te gaan rijden, maar dan blokkeer ik de doorgang. De regels zijn net als bij ons, de uitvoering is anders. Een heerlijk land.
 
 

Tussen de tochten in het regenwoud door zijn we op zoek naar een gasstation dat onze gastank kan vullen. Niemand heeft de passende aansluiting. De ijzerhandel (ferreteria) heeft ook niet de benodigde adapter (5/8 “- ½”).Het ziet er naar uit, dat we het op de Bahama’s nog eens moeten proberen.
 
 

San German is een slaperig stadje met een mooi plein. Het is Pasen, alles is dicht. Het is later in de middag, de zon schijnt laag en fel. Het geeft wel mooie foto’s.
 
 

Dan gaan we naar een shoppingmall. Die zijn hier bij alle steden. Rommy koopt nieuwe Clarks sandalen en ik een dunne lange broek. We eten Cajun in de foodcourt. Dat is een overdekt plein met afhaalbalies rondom. Pizza, taco, cajun, chinees, hot  patato, hot dogs, hamburger. Je bent hier in Amerika.


Enige weken geleden hebben we de oorlog verklaard aan de kakkerlakken. Sindsdien hebben we er over gezwegen. (Het eerste wat sneuvelt in een oorlog is  de waarheid). Soms zagen we er een paar dagen geen en dan waren ze er weer. Gisteren hebben we het ultieme wapen ingezet: la bomba.  Alle kastjes en bakken open, alle voedsel afgesloten, de bom ontsteken,  de boot dicht en wegwezen. We zullen melden of dit de finale slag is geweest.



We willen doorvaren naar Ponce, maar men zegt dat hier nog een gasstation is, waar men alles zou kunnen  vullen. Bas en Marieke gaan er heen en zullen even komen melden als het lukt. Ze komen niet terug en wij merken, dat het inmiddels half twee is. We besluiten morgen een langere ruk te varen naar een baai ten westen van Ponce. Daarna gaan we naar Boqueron aan de westkust. Irma en  Raoul en Raoul zijnvan  daar vorige naar Cuba vertrokken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten